torsdag, april 09, 2015

Med djup takknemlighet for den overleverte troen

I dag kjenner jeg nok en gang på en djup takknemlighet overfor de som har kjempet for 'den tro som de hellige èn gang for alle har fått overlevert'. (Jud v.3)

I den kristne kirkes tidlige historie ble det kjempet mang en kamp om forståelsen av Kristi natur, om Treenigheten - bare for å nevne noe. I dag pågår noen av de samme diskusjonene som den gangen, med noenlunde de samme argumentene. Da er det godt å hvile i at disse kampene ble utkjempet for lenge siden, og kirkens lære ble fastsatt. Så slipper man å øde krefter på å kjempe dem på nytt.                    

Når spørsmålet om Kristus er Gud melder seg, så hviler jeg i trosbekjennelsen som sier: 'Og på èn Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, født av Faderen før alle tider, Lys av Lys, sann Gud av sann Gud, født og ikke skapt, av samme vesen som Faderen. Ved Ham er alt blitt til. For oss mennesker og for vår frelses skyld kom Han ned fra himlene og ble kjød av Den Hellige Ånd og jomfru Maria og ble menneske ...'

Dette stemmer veldig godt med den apostoliske undervisningen som gis oss i evangeliene.

'I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud'.

Slik lyder den innledende prologen til Evangeliet etter Johannes.

Der leser vi også: 'Alt er blitt til ved ham, uten ham er ikke noe blitt til. Det som ble til i ham, var liv og livet var menneskenes lys... Ingen har noen gang sett Gud, men den enbårne, som er Gud, og som er i Fars fang, han har vist oss hvem han er'. (v3,4,18)

For meg er ikke dette noe diskusjonstema. Dette er den overleverte troen. Så får liberale teologer eller de med hjemmesnekret teologi fortsette diskusjonene sine. Diskusjoner som bidrar til å svekke troen hos enkelte, og føre andre vill.

I en tid som vår trenger vi mer enn noensinne å kjempe for den overleverte troen. En tro som skapes for vår tid, tilpasset vårt eget, er ingen apostolisk tro. Troen defineres ikke på nytt for hver ny generasjon. Den ble en gang for alle gitt til de hellige.

Det hjelper ikke om man smykker seg med doktorgrader i teologi, om den troen man forfekter, ikke er i samsvar med den troen apostlene hadde. I de syv økumeniske kirkemøtene ble grunnlaget for vår felles tro lagt.

Ingen kommentarer: