søndag, april 05, 2015

Påskenatt og dåpen

1.påskedag er den stor dåpsdagen i kirken. Gjerne natten til den strålende påskedagen.  Man samlet gjerne opp dåskandidater for så å døpe dem denne natten. Slik har det vært helt siden Oldkirkens dager. Gjennom fastetiden forberedte dåpskandidatene seg til dåpen gjennom undervisning og faste, og umiddelbart etter dåpen fikk de for første gang delta i feiringen av Herrens måltid.

Dette var ikke tilfeldig. Dåpen handler jo nettopp om å dø med Kristus, og bli oppreist med Kristus. Ved at dåpen ble så sterkt knyttet til påskenatten, ble dåpens betydning av døde og oppstandelse levendegjort.

I morgengudstjenesten i Kristi himmelfartskapellet i dag hadde vi vår egen dåpspåminnelse gjennom antifonen fra Gal 3,27:

'Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus'.

Til dette ordet tilføyde vi følgende:

'L: Jeg skal ikke dø, men leve, og forkynne Herrens gjerninger
A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Hardt har Herren tuktet meg, men han overlot meg ikke til å dø. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Åpne for meg rettferdighetens porter, slik at jeg kan gå inn gjennom dem og takke Herren. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Dette er Herrens port, de rettferdige går inn gjennom den. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Jeg takker Deg for at Du svarte meg, og ble min redning. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Den steinen som bygningsmennene forkastet er blitt Hjørnesteinen. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Herren har gjort dette, og det er underbart i våre øyne. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus. L: Dette er den dagen som Herren har gjort, la oss juble og være glade. A: Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus.

Ingen kommentarer: