lørdag, januar 27, 2018

Til minne om familien Jaffe og seks millioner jøder

Klokken 12.00 i dag, lørdag 27. januar 2018, tente May Sissel og jeg vår syvarmede lysestake for å minnes familien Jaffe: Samson, Arnold, Robert, Mendel og Ruth, alle bosatt her på Gjøvik - de endte alle sine liv i konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen.

Det var vår lille markering for å minnes alle de seks millioner jødene som ble myrdet av nazistene i ulike konsentrasjons- og utryddelsesleire under 2. verdenskrig. I dag er det Den internasjonale Holocaust-dagen.

Familien Jaffe - far Samson, mor Ruth og deres sønner, ble sendt til Auschwith med fangeskipet Donau 26. november 1942. Ombord i Donau var det 532 norske jøder; 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Mest sannsynlig ble hele Gjøvik-famlien sendt direkte til gasskamrene ved ankomsten 1. desember.

Familien Jaffe var godt integrert på Gjøvik. Foreldrene drev butikken 'Londonbasaren'. I dag finnes det 'snublesteiner' utenfor stedet slik at vi aldri skal glemme det som skjedde med Jaffe-familien. Navnene deres finnes også på en minnestøtte i byens minnepark.

Billedtekst: Ved siden av den syvarmede lysestaken en jødisk bønnebok.

Ingen kommentarer: