torsdag, desember 10, 2009

Anabaptistisk bønnebok i 88 opplag


I arbeidet med boken jeg skriver om anabaptistenes historie har jeg kommet over noe så sjeldent som en anabaptistisk bønnebok! Dette er sjeldent fordi anabaptistene som oftest bad frie bønner, både i hjemmene og i forbindelse med sine gudstjenester.

Ernsthafte Christenpflicht
er den første komplette bønnebok for mennoniter skrevet på tysk. Det var helt på begynnelsen på 1600-tallet de første spede forsøkene på å lage en slik bønnebok ble gjort. Initiativet til bønneboken kom fra Nederland, hvor nederlandske mennoniter har følt et behov for skrevne bønner til bruk i andaktsstunder i hjemmene. Noen mindre samlinger ble utgitt, men det var først på slutten av 1700-tallet at sveitiske mennoniter gav ut en komplett samling av disse bønnene.

I år er det nøyaktig 270 år siden bønneboken ble utgitt med tittelen: Die Ernsthaffte Christenpflicht, Darinnen Schone Geistliche Gebater, Darmit sich fromme Christen-Herzen zu allen Zeiten und in allen Nohten trosten konnen.

Det finnes en eneste kopi av denne boken, og den befinner seg i det historiske biblioteket i Goshen i Indiana i USA. Boken er på 323 sider i et lite format. At bønneboken ble mye brukt forteller opplagene om. 13 utgaver ble utgitt i Europa i årene 1739 til 1852. I Amerika ble det utgitt hele 32 utgaver. Alle utgitt på tysk. Frem til 1997 har bønneboken vært utgitt i 88 utgaver.

Ingen kommentarer: