mandag, desember 14, 2009

I verden - men ikke av verden, del 2

Her følger andre del av artikkelserien om vårt liv som kristne i verden. Utgangspunktet er pilegrimsmotivet, slik vi finner det beskrevet i Bibelen. La oss først se hvordan et leksikon beskriver en pilegrim:

"pilegrim, en person som av religiøse grunner foretar en reise (valfart) til et sted som i vedkommende religion blir ansett for hellig; motivasjonen kan enten være takknemlighet kombinert med et løfte om å tilbe en guddom eller helgen der, eller et ønske om å få del i stedets spesielle velsignelse."

Slik defineres begrepet i Store Norske Leksikon. Et annet leksikon, Caplex, definerer selve ordet pilegrim: " (av lat. peregrinus, fremmed), troende som valfarter til hellig sted."

Bibelen definerer en pilegrim som en fremmed borger, en som bor i et land som fremmed, og som er på vei mot et annet fedreland. En pilegrim er med andre ord en som er på gjennomreise. Guds folk er på en åndelig reise - en reise til sitt himmelske hjemland. Dette beskrives slik i Hebr 11,13-16:

"Alle disse døde i tro, uten å ha fått det som løftene talte om. Men de hadde sett det langt borte og stolte på det. De hilste det og bekjente at de var fremmede og utlendinger på jorden. For de som taler slik, gir dermed åpent til kjenne at de søker et fedreland. Og hvis det var det landet de var kommet ut fra, de hadde hatt i tanke, ville de hatt mulighet til å vende tilbake. Men nå lengter de etter et bedre, det vil si det himmelske. Derfor skammer ikke Gud seg over å bli kalt deres Gud, for Han har gjort staden i stand for dem."

På samme tid som de bor i denne verden søker de et annet fedreland, de er fremmede i det land de bor i. Fordi deres status og mål er så forskjellig fra de som ikke er frelst, finnes det et skarpt skille mellom en kristen og verden. Eller for å si det på en annen måte: Det skal finnes et slikt skille. Problemet i dag er at dette skillet mer og mer viskes ut, og forskjellen mellom en kristen og en ikke-kristen blir stadig mer utvisket. Men hør hva Jesus selv har å si om dette:

"Hvis dere var av verden, ville verden elske sitt eget. Fordi dere ikke er av verden, men fordi Jeg har utvalgt dere av verden, derfor hater verden dere." (Joh 15,19)

Hvordan stemmer dette med våre egne liv? Blir vi hatet fordi vi følger Jesus?

I Joh 17,15-16 leser vi disse ordene av Jesus:

"Jeg ber ikke om at Du skal ta dem ut av verden, men at Du skal bevare dem fra det onde. De er ikke av verden, slik som Jeg ikke er av verden."

Jesus taler altså om en adskillelse fra verden. Dette er nærmest ukjente toner i mange kristne sammenhenger i dag. For mange bekjennende kristne er tanken om å leve som en pilegrim noe fremmed. Men denne tanken ligger likevel i selve hjertet av den kristne lære om adskillelse og du finner den beskrevet gjennom hele Bibelen og den blir praktisert av bibeltroende kristne den dag i dag.

I dag - kanskje som aldri før, trenger Guds folk å fornye tanken om at ikke er av verden, men lever i verden. Vi skal se nærmere på dette i dagene som kommer.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Sannelig er mange verdens ånd kristene med å vise forledelsen i den siste tiden.

"Hvis dere var av verden, ville verden elske sitt eget. Fordi dere ikke er av verden, men fordi Jeg har utvalgt dere av verden, derfor hater verden dere." (Joh 15,19)