onsdag, desember 23, 2009

Vernet av Guds engler


Jeg har hatt noen skremmende opplevelser rundt min sykdomssituasjon den siste tiden, situasjoner som har gjort at jeg har følt meg svært liten og sårbar. Kanskje det er en av årsakene til at jeg har tenkt på englenes nævær, mer enn jeg har for vane. Nå er jo også advent- og juletiden en tid full av engler. Nei, jeg tenker ikke på disse tykke babyene med vinger. Heller ikke slike engler prinsessen snakker om. Men virkelige engler. Slike vi møter i evangeliene. Som omkranser tiden før og i forbindelse med Jesu fødsel. Og om engler som er i oppdrag foran Hans gjenkomst.

Det finnes engler, erkeengler, serafer og kjeruber. Åpenbaringsboken forteller også om livsvesener foran Guds trone.

I forbindelse med Jesu fødsel møter vi erkeengelen Gabriel. Bibelen beskriver også en annen erkeengel, nemlig Mikael. Han regnes som en av de sju englene som står foran Guds trone, som vi kan lese om i Åp 8,2-5, og som blåser i basuner eller sjofarer og tilkjennegir ulike domshandlinger i endetiden.

Jeg har tenkt på erkeengelen Mikael i dag. Navnet hans betyr "Hvem er som Gud". Det er i grunnen ganske beskrivende for hans gudgitte oppdrag. I Østkirken regnes han som den fremste blant englene, "serafenes fyrste". I Daniels bok omtales han som "en av de fremste høvdingene" (Dan 10,13 flg) og "den store fyrsten" (Dan 12,1) I Judasbrevet omtales han som "overengelen". I endetiden vil han spille en avgjørende rolle i kampen mot ondskapens åndehær, jfr Åp 12,7-9. Ut fra Skriften ser det ut til at Mikael har en spesiell oppgave med å beskytte Israel.

Jeg opplever en stor trøst i dette at vi ikke er alene, men at vi er omgitt av Fars kjærlighet, Jesu nåde, Den Hellige Ånds samfunn, Guds engler beskytter oss og tjener oss, og vi er omgitt av kirken som tilhører herlighetens verden, de som allerede er hjemme hos Herren.

Ikonet viser erkeenglen Mikael.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Synes dette med englene stemmer overens med slik minn sønn og jeg har snakket om. Har du ikke mer å skrive om dette??
Hvordan leve mer i samsvar med Guds ord? Rart, men jeg har aldri orket babyengler i jula, for meg er de helt andre vesener med oppgaver en må være temmelig voksen for å utføre.
Bare noen tanker ang. det du skrev.

Ønsker deg og dine og alle bloggens lesere en Velsignet jul og like Velsignet nytt år.

Hilsen karin

Bjørn Olav sa...

Takk for innspillet ditt, Karin, jeg kommer nok til å skrive mer om engler i tiden fremover. Jeg er enig med deg i at engler, de virkelige englene, er ganske så annerledes de som det fokuseres på i dag. Ha en velsignet jul du også, du og dine. Vi ber for deg innfor Den Allmektiges ansikt.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.