mandag, desember 14, 2009

Profetiene går i oppfyllelse - 30 år siden de første jødiske bosetningene i Judea og Samaria



I dag har jeg tenkt en del på den mektige profetien i Jeremia kapitel 31. Om de planene Gud har for Samaria og Judea, og som vi begynner å se oppfyllelsen av rett for våre øyne! Jeremia profeterer om en tid hvor Gud skal samle jødene fra landet i Nord, og fra alle landene hvor de er spredt og samle dem i Eretz Israel. La oss lese de profetiske ordene først:

"Herren har vist seg for meg fra den eldste tid og sagt: Ja, med evig kjærlighet har Jeg elsket deg. Derfor har Jeg latt Min miskunn mot deg vare. Igjen skal Jeg bygge deg opp, og du skal bli bygd opp igjen, du jomfru, Israel. Du skal igjen bli prydet med dine tamburiner, og gå ut i dansen med dem som gleder seg. Du skal igjen plante vingårder på Samarias fjell. De som planter skal plante og spise av dem som vanlig mat. For det skal komme en dag da vaktmennene skal rope på Efraimfjellet: Stå opp, og la oss gå opp til Sion, til Herren vår Gud. For så sier Herren: Bryt ut i jubel for Jakob med glede og rop med fryd over den fremste blant folkeslagene. Forkynn, lovpris og si: Herre, frels Ditt folk, Israels rest! Se, Jeg skal føre dem fra landet i nord og samle dem fra jordens ytterste ender. Blant dem er det både blinde og lamme, en kvinne som er med barn og en som har fødselsveer. Sammen er de en stor folkemengde som vender tilbake. Gråtende skal de komme, og mens de ber om nåde, skal Jeg lede dem. Jeg vil la dem komme til elver med rennende vann, på en rett vei hvor de ikke skal snuble. For Jeg er Far for Israel, og Efriam er Min førstefødte." (Jer 31,3-9)

Det er i år 30 år siden de første jødiske beboelsene så dagens lys i Judea og Samaria. Vel og merke etter den moderne staten Israels grunnleggelse. Jødiske bosetninger på Golan-høydene, på Gaza-stripen og i Jordandalen - som ble frigjort i forbindelse med den såkalte Seksdagerskrigen i 1967 - begynte å dukke opp i 1970-årene da 53 nye jødiske beboelser ble opprettet. Til sammenligning kan jeg opplyse at i resten av Israel ble det bygget 34 i samme tidsrom.

Jødiske bosetninger i det jødiske kjerneområdet Judea og Samaria, det som kalles Vestbredden, begynte først etter 1975. Det var regjeringen til Rabin som tillot at det ble bygget ulike leire i Ofra og Maale Adumim, såvel som militære utposter i Tekoa og Kochav Hashachar og en sivil utpost i Kadum/Elon More. Disse og et dusin flere ble senere til ordentlige beboelser eller landsbyer.

Hillel Fendel skriver i bladet Israels Røst, som utgis av Gro Faye-Hanssen Wenske, at "mellom 1977 og 1985 ble det bygget opp 89 jødiske beboelser i de befridde områder. I løpet av denne tiden ble det opprettet dem regionale forvaltniger som samlet byene i grupper. De regionale råd, som da ble bygget var: Benjamin, nord for Jerusalem; Shomron, hele Samarias område som begynte syd for Ariel til beboelsene i nord nær den arabiske byen Jenin; Gush Etzion, syd for Jerusalem; de sydlige Hebron-bergene ennå lenger syd, og Gush Katif på Gasa-stripen."

Det er gledelig å merke seg at befolkningstilveksten øker i Judea og Samaria, og overgår de andre delene av Israel - helt etter de profetiske ordene! I den første halvdelen av 2006 økte den jødiske befolkningen med tre prosent i disse områdene, som er nesten tre gager så mye som i resten av landet. Nå teller innbyggertallet i Judea og Samaria over 300.000 sammenlignet med 30.000 i 1995.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja Guds ord går i oppfyllelse.