tirsdag, desember 29, 2009

Et bilde som taler mer enn ord

En god venn av meg, Jan Roar Sekkelsten, pastor for Baptistane i Førde, laget en annerledes jul for seg og sine i år. I stedet for juletre laget han en julekrybbe. Snakk om å få Jesus i sentrum igjen!

Bildet taler i grunnen veldig for seg. Det gir ettertanke, ikke minst i en tid hvor veldig mye handler om alt annet enn julens egentlige innhold.

Takk for bildet, Jan Roar. Du fikk oss til å tenke på det sentrale.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er vel hele ideen om "julens egentlige innhold" nokså søkt om den er forstått som Jesu fødsel.

Jul er simpelthen en eldgammel hedensk tradisjon som kirken etter Konstantin "kristnet" i likhet med de fleste andre hedenske høytider, og festivaler som ikke lot seg utslettes på annet vis.

Vi vet ikke nøyaktig når på året Jesus ble født, men vi kan med sikkerhet si at det ikke var i nærheten av 24 Desember.

Det du snakker om er dessuten "kristmesse" (christmas), ikke jul som er en gammel førkristen tradisjon også i Norge.

Ordet jul omtaler en offerfest til ære for de norønne gudene.

Nå er riktignok kristmesse etterhvert en ganske gammel tradisjon, men den Norske julefeiringen er nok snarere forankret i den hedenske julen, enn den kristnede versjonen, kristmesse.

Mao. er kristmesse det innhold vi har gitt den for å ha et kristent alternativ til julens egentlige innhold. (eller en måte å videreføre gammel hedensk gudsdyrkelse under dekke av kristendom vil andre si.)

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg er ikke så veldig opptatt av dette, Lars. Julen er for meg en av de beste tidene av året, og gir en glimrende anledning til å vitne om Jesus. Sjeldent er folk så åpne for evangeliet som på denne tiden av året. La oss heller konsentrere oss om det.

Anonym sa...

Helt enig :-)

Mvh.
Lars