fredag, desember 25, 2009

Med ære og herlighet kronte du ham, del 2

Her følger andre del av Peter Halldorf's (bildet) meditasjon over julens budskap:

Fødselen er sentral i den kristne troen. Guds fødsel i Betlehem og Guds fødsel i menneskehjertet. "Undre deg ikke over at jeg sa til deg: Dere må bli født på ny," sier Jesus til en av sin samtids lærde teologer. (Joh 3,7)

"Hvordan kan en som er gammel, bli født? Kan noen komme inn i sin mors mage igjen og bli født for andre gang?" innvendte teologen (Joh 3,4)

Er det ikke merkelig med mennesket? Hun synes bare å kunne forstå det hun allerede har forstått.

"Dere må bli født på ny," gjentar jesus (Joh 3,7)

Det kristne livet har sitt forbilde i Jesu liv. Ikke slik at etterfølgelsen innebærer en moralsk herming. Alle som prøver innser det dåraktoge i å forsøke å imitere Jesus.

Det forbilledlige ligger på et annet plan: slik som Ånden virket i Jesu liv, slik virker Ånden i lærlingenes liv. Derfor er Jesu fødsel allerede et bilde på vår åndelige fødsel.

Guds fødsel i menneskehjertet er et like så stort mirakel som Guds fødsel i Betlehem. Gud blir et menneskebarn. Mennesket blir et Guds barn. To fødsler. Begge er Åndens verk.

Vår åndelige fødsel er et like stort mysterium som Kristi fødsel. Vi kan ikke forklare hvordan det skjer, vi kan ikke engang si nøyaktig når det skjedde - på samme måte som det aldri har vært mulig å fastslå den eksakte dato for Jesu fødsel. Kan vi vite om denne fødsel virkelig har skjedd? Ja, det finnes det usvikelig tegn. Hvilket tegn er det?

Ut av vårt innerste djup stiger et rop med en nyanse av intimitet ukjent i all tidligere bønn i våre liv. Ropet er: "Abba, Far!" (Rom 8,13)

Barnekåret er tegnet. Hva Jesus er av naturen - Guds Sønn - blir mennesket gjennom nåden: Guds sønner og døtre. Dette, om noe, var det Johannes kaller "nåde over nåde" (Joh 1,16) Hva Faderen sier til Sønnen - "Du er min elskede Sønn" (Luk 3,22) - sier Han også til oss. Vi får i gave det barnekår som "gir oss del i guddommelig natur." (2.Pet 1,4)

(fortsettes - siste del i morgen)

6 kommentarer:

leins sa...

Hei Bjørn Olav! Flott unervisning
å lese i julens store høgtid. Jeg sier som sangeren:

"Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født", og det synges videre: "Han er frelser min". Englene på Betlehemsmarkene
slo an tonen!

Ønsker deg og dine fortsatt en fredfull jul, og Guds velsignelse for dagen og dager foran!
Har du forresten fått kalenderen?

Bjørn Olav sa...

Ja, takk for den aldeles nydelige kalenderen fra vakre Helgeland. Det satte jeg stor pris på. Ha en fortsatt velsignet julehøytid, leins. Takk for kommentarene du legger igjen på bloggen!

leins sa...

Takk for tilbakemeldingen! Vi er flere som er takknemlig for blogggen din her på strøket. Den begynner vel å favne hele landet.

Fra Nord til Sør. Fra fjell til fjord.

Håper du satte pris på diktet også.
Det kom som en inspirasjon.

Ser fram til året 2010. Håper mange faster i januar og ber for det vakre landet som Gud ga oss under reisen her nede. Vurderer også faste i en periode.

Møtes i et nytt nådeår!

Bjørn Olav sa...

Diktet ble jeg veldig glad i. Når jeg kommer opp i koia, skal jeg henge det på veggen der, så jeg kan lese det når jeg er der og andre venner kan se det.

leins sa...

Det var flott og rørende å høre. Måtte det velsigne mange.

Du er forsatt hilset i Kristus med
Jes.52,7

Anonym sa...

"Og vi, som uten slør for ansiktet ser Herrens herlighet som i et speil, vi blir alle forvandlet til dette bildet, fra herlighet til herlighet, og dette skjer ved Herrens Ånd." (2.Kor 3,18)

Når sløret er borte fra øyner som har bjelker av egen tro og hjerter full av sår og smerte så er det ingen avstand mellom Gud og oss.

Av Kristus
Mine øyner ser Kristus i deg, der inne lengtene etter å slippe fullt ut i verden.
Jeg ser smerten som slipper taket over år med kampen "forbarm deg over meg en synder"
Kom i mine armer kjære menneske som skal bli sant menneske i meg.
Sant menneske er den som ikke følger meg i det ytre men i min ånd som er evig og uforandelig som evighetens ord.
Den som tar imot lyset i seg blir forvandlet.
Ingen mysterium er det når hjertet forvandles i min ånd som er av sann Gud av sann Gud , sandt lys av sandt lys.
Tempelet må tenne sitt lys i hjertes tempel og i forstandens tempel i hodet så man kan føle og forstå lyset.
Han som har lyset i sitt legeme er i legeme med meg.