tirsdag, desember 15, 2009

Radikalt og utfordrende om bønn


Jeg holder på å lese en av de aller mest utfordrende bøker jeg har lest noensinne. Shane Claiborne og Jonathan Wilson-Hartgrove's bok: "Bli det du ber." Dette er en helt annerledes bok om bønn enn noe av det du ellers har lest i emnet. Garantert! De to slår fast: "Bønn er viktig. Men det er like viktig at vi svarer på kallet om selv å bli det vi ber om." De siterer en venn av dem, John Perkins, som har sagt: "Når du ser at noen behøver en rullestolrampe, ikke sett deg ned og be om det! Bygg den selv."

Bønn kan bli en from undskyldning om å handle. Vi har vel alle møtt de som sier: "La oss be over det," og du vet at det er det samme som å si: "Vi gjør ingenting med det!"

Denne boken vil ryste deg ut av bekvemmeligheten. Så du er herved advart. Men den bringer oss tilbake til den autentiske livet de første kristne levde, og vi stifter bekjentskap med menn og kvinner gjennom kirkens historie, som utgjorde en forskjell. Det levde etter det benediktinske prinsippet: ora et labora. Be og arbeid. Det går nemlig hånd i hånd. Her lærer du å be Fadervår på radikal måte, og her stifter du virkelig bekjentskap med Guds rikes prinsipper slik vi finner dem nedskrevet i Bergprekenen.

Det som gjør denne boken ekstra spennende er at det er disse to, Shane Claiborne og Jonathan Wilson-Hartgrove som skriver den. Disse to er ingen teoretikere, de lever det de forkynner. Og det også til gangs. Shane Claiborne har vi vært så heldige å stifte bekjentskap med her i Norge, både ved hans besøk på Menighetsfakultetet og på Korsvei-festivalen, mens Jonathan Wilson-Hartgrove for mange er et helt nytt bekjentskap. Han er en del av Rutba-kommuniteten i Durham, en liten urban kommunitet og er leder for det som kalles School for Conversion.

Trenger du å se endring i livet ditt. Da er dette boken for deg! Synes du at du har det helt greit. Da er dette boken for deg!

Om du ikke får den til jul, sørg for at du kjøper den rett på nyåret. 2010 kommer ikke til å bli det samme som 2009 for deg, om du leser denne boken og gjør som den sier!

Den er utgitt av Luther forlag. Og nei jeg får ikke noen penger for å reklamere for den. Jeg har til og med kjøpt den for egne penger. Den koster 249,- men det er småpenger innholdet tatt i betraktning.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så fint! Enda en bok vi sier "amen" til og fortsetter som før. Hadde vi respondert på det vi hadde hørt av prekner og lest fra bøker hadde det kristne landskapet sett annerledes ut i dag!
Jeg er en av de som hører og sier "amen" å så går videre som om ingen ting var hørt eller lest. (desverre)
Tobias

Bjørn Olav sa...

Enig med deg, Tobias, men jeg er ganske sikker på at om vi leser denne boken og gjør etter den, blir ingenting som før! For mitt vedkommende har dette og vil dette måtte føre til endringer i mitt liv.

Anonym sa...

Egentlig enig med deg Tobias, vi har jo hørt uendelig mye forkynnelse og lest mye. Leste selv den første boka til Claiborne som kom i vår, og tenkte: her var mye viktig!!!
Ja, jeg har tenkt mye på dette: Hva er det som skaper forandring i oss og i andre mennesker?????? For vi ønsker jo alle å se forandringer.
Er det bøker???
Er det forkynnelse??
Er det møte med andre kristne ???
Kanskje stillheten er det viktigste ? Stillheten i Guds lys, til ransakelse, og til jublende glede over i det hele tatt å få lov til å være der !
Men. men....kjekt med bøker og!!!
(kanskje alt til sin tid)
Hilsen Otto

Anonym sa...

"Ordets hørere og ordets gjørere", - vi må forvandles innenfra og Satan har en lett jobb med mange av oss. Men vi kan hjelpe hverandre og oppmuntre hverandre slik at vi lettere hører Herrens stemme.
Tove O

Anonym sa...

Fruktene er gjerningene.
Det er mange matrielt rike kristene som kune støtte dem som ønsker å skape sted for bønn og aktiv etterfølgelse.
Å skille mellom sin tro på Jesus og deltagelsen i verden der Jesus forventer at man tar del i høsten.
Det er ikke mangel på penger eller annet i Guds rike på jorden men på vilje til å sette det ut i livet.

Dette kommer av at man løsriver frelsen fra legemet kristus til ego tro på egen frelse i sin rikdom og høye stiling og makt er utenfor Gud.
Jesus har politikere ,fabrikeiere,milionerer,skipsredere og maktmenesker som bekjenner hjans navn men ikke støtter kroppen helhjertet.

Slik disse maktmennesker og rike kristene ikke støtter bønnekampen og utgytelsen av ånden på jorden med redskaper vil dem bli motat i himmelen.
Med alle skapende mennesker som kaller seg kristene kunne vi ha ett senter for virkelig radikal Jesus bønn og undervisning i dypp meditasjon hele året.
Man må ha mennesker som vier sitt liv til Jesus i kraft som må få minst like stor støtte som dem som står frem å underviser i menighetene.
Man må se på nådegavene som arbeide for Jesus komme.
Bønnen er det viktigste våpen men man må også støtte og arbeide fysisk for å skape lysende senter for dem som søker å bli ett med Gud.
Knaphets tankegangen til dem som sier dem etterfølger Jesus er helt galt. Jesus sier til deg "hva har du i krokken, er det bare dråper eller er den full "

Tør du å ta imot en full krokke eller vil du ha dråpene og ett lite bønnerom når Jesus kan gi dere ett helt tempel på jorden ril felles bønn natt og dag amen.
Se i deg selv føler du at du fortjener at Gud skal få midler til å vekke kristene til å etterfølge Jesus ?

Broderlig i kristus

Broderlig i kristus

Anonym sa...

Man må bidra med dem man kan.
Noen er flink med penger.
Noen er arkitekter som kan bygge.
Noen er snekkere.
Noen er sterk i ånden til å formidle ånskraft.
osv.
Når pengene er til Jesus er det ingen grense hvor mye overflod det kan komme.
Han som ikke ønsker pengene selv er han som burde styre dem.
Så legg fra deg knapphet for Gud slipp han til så han kan gi verden vekkelse fra dypet.
Jesus ser din bønn der uverdigheten føles.
Du må be om å være verdig til å skape det Jesus trenger. .

(hentet fra annonsen til over alt9
Hjelpe kristene og hedninger til en grunnleggende helbredelse ved korset, så de blir i stand å ta sitt kors på seg og følge etter Jesus. Guds folk trenger et nytt syn på lidelsens positive kraft. Da vil vi også sammmen med Jesus få kraft til å ta et oppgjør med herlighetsteologiens ulike uttrykksformer og med et samfunn som fremmer det lidelsefrie, perfekte mennesket.
hentet fra annonsen til over alt som Jesus selv har lagt ordene i munnen til)

Så Jesus ønsker å gi deg brød men noe i deg føler du fortjener stein til mat. Hele din ånd og kropp må kjenne at du vil ha brød til verden.

Broderlig i kristus

Bjørn Olav sa...

Tobias, Otto, Tove og Broderlig i Kristus

Takk for viktig bidrag. Dere setter fingeren på noe vesentlig. Jeg er også frustrert over at så få ting settes ut i livet. Hvis man går på gudstjeneste hver søndag får man med seg 52 prekener. Hvor lite av dette som leves ut!

Kanskje hadde Karsten Isachsen et poeng når han snakket om et års prekenpause. Et år til å leve ut og sette ut i praksis det man hadde lært?

Er problemet at vi ikke våger å stanse opp? Våger å ta tak i ting - i eget liv?

Stillhet, snakker Otto om. Ja, jeg tror du virkelig er inne på noe!

Anonym sa...

Verden trenger dype kristene ikke kvantitet på talene og kraften men kvalitet på dem som skal stå i første rekke når han kaller.
Bare dem som kjenner han som har død med han kan stå i første rekke.Han trenger åndskrigerene mest av alt.Det er sterkt behov for flere som kjenner korset som skaper oppstandelsen til ett liv i han.Åndens frukter
Gå i glede
Broderlig