torsdag, januar 06, 2011

Epifania

I dag feirer mange kristne verden over Epifania, eller 13 dag jul. Svært tidlig i Kirkens historie, og til å begynne med i Egypt, kom den 6. januar til å bli forbundet med Jesu fødsel og Hans dåp. Denne dagen feires som en av de største åndelige festdagene i Østkirken.

På kvelden trettendedagen, som i den ortodokse tradisjonen er en streng fastedag, innledes feiringen på kvelden med at vannet velsignes - enten i en sjø eller i et tjern eller en elv - ved at presten senker et kors ned i vannet. Dette symboliserer at Jesus ble senket ned i Jordan ved sin dåp. Samtidig leses tekster fra både Det gamle og Det nye testamente, f.eks disse:

"For vannkilder bryter fram i ødemarken, og elver i ørkenen." (Jes 35,6b)

"Dere skal øse vann med glede av frelsens kilder." (Jes 13,3)

Hvordan forholder seg så Jesu fødsel og dåp til hverandre?

Når Jesus døpes av Johannes i Jordan skjer den første offentlige manifestasjonen av Ordets inkarnasjon. Jesu fødsel er det noen få som er vitner til, Jesu dåp bivånes av mange. Gjennom dåpen i Jordan foregripes dessuten Jesu død på korset, og når Ånden senker seg ned over Ham begynner Hans messianske gjerning og er samtidig en påminnelse om det pinsens under som skjer 1.pinsedag når Kirken grunnlegges.

I Jesu dåp fremtrer på et og samme tidspunkt Julens, Påskens og Pinsens mysterium et et veldig Epifania. La oss feire denne dagen som seg hør og bør med å bøye kne for Ham som er Gud kommet i kjød.

3 kommentarer:

Dagfinn Stærk sa...

Dermed blir 6. januar en tredobbel markering for kristne. Det er, som nevnt, en dag for å markere Jesu dåp. Videre er det en dag for å markere vismennene som kom til Jesus (Hellige tre kongers dag). Og dessuten er det julekveld for (alle?) ortodokse kristne. Fordi de bruker den julianske kalender, feirer de julekvelden 13 dager etter oss, altså 6. januar. Da begynner de gjerne feiringen på kvelden og utover natten til 7. januar.

Bjørn Olav sa...

Det er sant. Så flott! Vi gleder oss!

Biskop Kyrillos sa...

Riktigt att flera Otodoxa kyrkor firar Jul till Epifania, eller Theofania, som det också heter. Men det beror på vilken kalender man följer. Själv firar jag tillsammans med greker, rumäner, finnar, estländare m.fl. Jul enligt den Gregorianska kalendern. Men oavsett kalender, (som jag tror inte Gud bryr sig så mycket om) är det Jul,Theofania, Påsk och Pingst varje gång vi firar den Gudomliga Liturgin. Så god fortsättning.