lørdag, januar 29, 2011

Radikalt kommunitetsliv i Romania

I byen Mures, nord for Sibiu (tidigere Hermanstadt) i Romania ble det for fire år siden etablert en anabaptistisk kommunitet. Historien bak denne etableringen er spennende av flere grunner.

For det første: Det var fra nettopp dette området at anabaptister slo seg ned og gjemte seg for sine forfølgere på 1700-tallet. Her levde forgjengerne til medlemmene av den anabaptistiske kommuniteten i Australia, som jeg har skrevet så mye om: familiene Wurtz, Waldner, Kleinsasser, Hofer og Glanzer. De bodde alle i den lille landsbyen Crucea Suceava. Denne delen av Romania, Siebenbürgen (Transylvania), var da en del av Østerrike. En kraftig forfølgelse tvang så disse hutterianerne - en del av en anabaptistiske bevegelsen - til å flykte over fjellene og finne ly i det østlige Romania som da var en del av det muslimske Tyrkia. Herfra dro de videre til Moldova, Ukraina og senere USA.

Mye har skjedd på disse 300-årene. For en tid tilbake fikk våre venner i den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Christian Fellowship, et brev fra Mures i Romania, fra Bodolan Cristian, som ble frelst for 15 år siden. Han var født inn i en ortodoks familie, hvor ingen av familiemedlemmer var bekjennende kristne eller interessert i den kristne tro. De var kun medlemmer av den ortodokse kirke på grunn av tradisjon.

Bodolan Cristian giftet seg 17 år gammel, og det var hans kone som skulle føre ham ham til tro på Jesus. Det skjedde i november 1995. I baptistmenigheten i Caransebes ble Bodolan døpt. Ivrig begynte Bodolan å granske Guds ord. Det han fant der synes han ikke helt harmonerte med livet i baptistmenigheten, så han begynte å stille spørsmål. Reaksjonene uteble ikke og Bodolan følte seg ikke lenger særlig velkommen i menigheten.

"Vi begynte å lete etter et virkelig uttrykk for Kristi kropp," skriver han. Det skulle bli for dem et vanskelig veistykke. En tid opplevde han at djevelen angrep ham så sterkt at han var mest fristet til å gi opp alt sammen. Kampen varte i to år. Så plutselig en dag fikk Bodolan evnen til å lese engelsk. Det skjedde helt overnaturlig og på èn dag. Han kom over "Complete works" av Menno Simons og "Martyrs Mirror". Det skulle bli hans redning. Her fant han næring for sin tro. Bodolan begynte så å forkynne evangeliet. Overalt møtte han motstand, og han ble forfulgt for sin tro og overbevisning. Etter fire år ble en ung mann - Marius - frelst, og døpt. Han er blitt bevart i troen. Sammen med Marius og en ung familie fra Østerrike - Mathias, Isabella og deres to barn, og et ektepar fra North Carolina i USA, har de nå grunnlagt den hutterianske kommuniteten i Mures.

På bildet ser vi noen av medlemmene av denne kommuniteten.

Ingen kommentarer: