søndag, januar 23, 2011

Skuddskadet amerikansk senator var opptatt av anabaptistene


Vi er mange som har fulgt Gabrielle Giffords (bildet) kamp for å overleve attentantet i Tuscon i Arizona 8. januar. Siste nytt er at hun denne helgen er overførrt til et reabiliteringssenter i Houston. Det mange ikke vet er at Gabrielle Giffords var svært interessert i anabaptistene og deres historie. Spesielt Old Colony Mennonite i Mexico. Til venstre på bildet ser vi henne kledd i den spesielle klesdrakten til denne grenen av den anabaptistiske bevegelsen. En av senator Giffords venner er den markante aktivisten Jim Wallis, som er en sterk talsmann for fattiges og undertryktes rettigheter og for en radikal etterfølgelse av Jesus.

I 1993 ble Gabrielle Giffords uteksaminert fra Scripps College i Claremont i California med en bachelor i latin-amerikanske studier og sosiologi. Hennes eksamensoppgave hadde tittelen: "Wish Books and Felt-Tipped Fantasies: The Sociology of Old Colony Mennonite Drawings.”

Fra 1993 til 1994 levde hun i Chihuahua i Mexico og studerte fruktbarhet, dødelighet, sykelighet og utvandring blant Old Colony Menonite. Hun samlet inn og analyserte også informasjon om anabaptistiske grupper fra hele det nordlige Mexico.

I 2009 da hun talte til studentene ved Scripps College talte hun tilhørerne om sitt engasjement for mennonitene i Mexico og fortalte også om en skjellsettende opplevelse hun hadde hatt hvor hun ønsket å bli bonde. Gjennom samtaler med flere mennoniter har hun vist sin store interesse for dem, og identifisert seg med deres tro og overbevisning.

La oss fremdeles huske henne og hennes familie i våre forbønner. På det minste bildet ser vi Gabrielle sammen med ektemannen Mark Kelly.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvordan kan dette stemme? Hun er jo demokrat. Ifølge det kristne høyre i USA er hun da fullstendig på villspor.

Bjørn Olav sa...

Det må du nesten spørre det "kristne" høyre om i USA.