lørdag, januar 08, 2011

Kaddish for Rudolf Sinnreich

Som tidligere fortalt her på bloggen døde Rudolf Sinnreich 19. desember i fjor på Shaare Zedek-sykehuset i Jerusalem. Han ble 91 år gammel. "Rudi" som han ble kalt, var godt kjent for norske Israelsvenner. I forbindelse med begravelsen ble bønnen Kaddish bedt, slik jødisk tradisjon er.

Kaddish er en nesten 2000 år gammel arameisk bønn som leses av den avdødes sønn eller nærmeste mannlige slektning når begravelsen avsluttes, og i sørgeperioden på 11 måneder. Kaddish inneholder ikke noe om døden, men er en lovprisning til Gud. Hvert år minnes man den døde med å lese kaddish-bønnen og samtidig tenne et minnelys hjemme. Denne dagen blir kalt yahrseit. Slik lyder bønnen som ble lest i Rudi's begravelse:

Stort og hellig er Ditt opphøyde navn i verden, som Du har skapt etter Din vilje. La Ditt rike komme snarlig, om kort tid, for oss og hele Israel!

Si dertil: Amen!

Ditt store navn være priset, til evig tid og i evigheters evighet. Lovet og priset og forherlighet og opphøyet, oppløftet, æret, berømmet og lovprist vorde Den Helliges navn, Han som står høyt over all lov og pris, sang og trøsteord, som lyder for Ham her i verden!

Si deril: Amen!

Gi at hele Israels ydmyke bønner må bli mottatt av vår Fader i himmelen!

Si dertil: Amen!

Hans navn være lovet fra nå og i all evighet. Gi at himmelens fred og liv i rikt monn må komme over oss og hele Israel!

Si dertil: Amen!

Han som stifter fred i sine høye himler, Han stifte fred for oss og hele Israel!

Si dertil: Amen!

(Kilde: Karmel/Israel-Nytt, nr 1/2011)

Ingen kommentarer: