mandag, januar 31, 2011

Fredsskuptur skaper store problemer for amerikanske myndigheter

Den vekker nok fortsatt sterke reaksjoner, skulpturen til Esther Augsberger og hennes sønn, Michael. Den fire tonn tunge skulpturen, laget av 3000 ødelagte håndvåpen og formet om til et plogskjær, er nok en gang blitt flyttet uten at kunstnere har fått beskjed om det.

Skulpturen er laget med bakgrunn i ordene fra profeten Jesaja 2,4:

"Han skal dømme mellom folkeslagene og skifte rett for de mange folk. De skal smi sine sverd om til plogskjær og sine spyd om til vingårdskniver. Folkeslag skal ikke løfte sverd mot folkeslag, de skal ikke lenger læres opp til strid."

Fra 1997 til 2008 sto skulpturen i Judiciary Square, mindre enn en amerikansk mil fra Capitol. I forbindelse med en renovering av og utvidelse av D.C Historic Courthouse and Grounds, ble den byttet ut med en fontene og flyttet til avsidesliggende sted sørøst i Washington. Så ble den flyttet igjen til et enda mer øde sted. Reaksjonene uteble ikke. I et USA hvor våpen i mange sammenhenger glorifiseres er denne skulpturen som en torn i øyet på de som fremmer våpenindustrien og hevder det er en menneskerett å bære våpen.

Skulpturen er nå satt opp sør for Reagen International Airport på et sted hvor det er svært lite trafikk, så få har anledning til å se den.

Esther og Michael Augsberger er mennoniter og aktive i fredsarbeid.

Ingen kommentarer: