tirsdag, februar 15, 2011

Død og ny innvielse i Taize-kommuniteten

Når man har valgt en livslang forpliktelse i en kommunitet, kommer også dagen da man flytter hjem til sin himmelske bolig. Slik også for kommuniteten i Taize.

19. januar døde bror Pierre-Etienne, 88 år gammel. Han hadde vært syk lenge, og hadde ligget på sykehus siden begynnelsen av januar. 18. januar var han i stand til å komme tilbake til Taize, noe han opplevde som en stor glede. Det var en sterk opplevelse å se brødrene igjen. Tidlig neste morgen sovnet han stille inn.

Bror Pierre-Etienne var født i Lyon, gikk på skole i Grenoble og tok sin teologiske utdannelse ved det protestantiske fakultetet i Montpellier. I 1952 ble han ordinert til pastor i Den fransk reformerte kirke i Algerie. Så ble han Taize-broder, og sluttet seg til et lite Taize-fellesskap i Algerie. Senere bodde han sammen med Taize-brødre i Elfenbenskysten og i Niger, før han altså flyttet til Taize i Frankrik, hvor han forble livet ut. Bror Pierre-Etienne var kunster og poet, og arbeidet blant annet med den protestantiske salmeboken “Nos cœurs te chantent”. Han utgav også flere diktsamlinger.

Her er et dikt og en salme han har skrevet:

Memento

In warmish evenings of alfafa
and on mornings of low mist
when hope sees its flowers fade

Those here below those elsewhere
under skies seething with locusts :
remember them all O Lord.

And we too seeking signs of you
near the blue turned earth of furrows :
harvest us into Your memory.

Psalm

Happy whoever finds peace
by touching the bark of a tree
who hears the echo of consonants
recited in cloisters of wind

He will savor even when old
the splendors of early childhood
the sharp acid taste of new sprung corn
rain that smells of chalk

Beatitude is for such as him
in the flesh of humble things
A wink from paradise
is inscribed in the depths of ravines.

Siste uken av januar holdt Taize-kommuniteten sitt årlige rådsmøte. Det ble avsluttet med at brødrene i Taize som har avlagt sitt livslange løfte, gjentok dette, med å legge seg langstrakte på gulvet som et uttrykk for at de har gitt sine liv. Mange fra regionen rundt Taize bad sammen med kommuniteten denne uken. Bror Alois, som overtok som prior etter bror Roger, ba denne bønnen:

"I en tid som denne, hvor mennesker overalt på jorden engster seg for fremtiden, som blir mer truende, og hvor kirken rystes kraftig, åpner Du en vei for oss, ved å fordjupe vårt komtemplative liv. På denne måten skal vi bli mer og mer brødre for dem som Guds tiltror oss."

Ingen kommentarer: