tirsdag, februar 15, 2011

Ninivefasten er innledet

I går ble den såkalte Ninivefasten innledet. Det er en tre dagers faste, som har sin bakgrunn i den fasten som folket i Ninive lar utlyse i forbindelse med profetien om at byen skal ødelegges:

"Jonas gikk en dagsreise inn i byen og ropte: Om førti dager skal Ninive bli ødelagt. Da trodde folket i Ninive på Gud. De ropte ut en faste og kledde seg i sekk, både store og små. Da saken kom Ninives konge for øre, stod han opp fra sin trone og la kappen av seg. Og han svøpte seg i sekk og satte seg i støvet. Han lot rope ut i Ninive: Etter påbud av kongen og hans stormenn, skal verken mennesker eller dyr, storfe eller småfe, spise noen ting! De skal ikke smake mat og ikke drikke vann. Men de skal svøpe seg i sekk, både mennesker og dyr. De skal rope til Gud av all makt, og vende om, hver fra sin onde vei, og fra den urett som henger ved deres hender. Hvem vet? Gud kunne jo vende om og angre det. Han kunne vende om fra sin brennende vrede, så vi ikke går til grunne. Da nå Gud så det de gjorde, at de vendte om fra sin onde vei, da angret han det onde han hadde sagt at han ville gjøre mot dem. Og han gjorde det ikke." (Jona 3,4-10)

Ninivefasten er det vi kaller en absolutt faste, til forskjell fra den normale fasten. Mens den normale fasten består i å avstå fra å spise, men ikke drikke, er den absolutte faste en faste fra både det å spise og det å drikke.

Ninivefasten er samtidig en botens faste. Den handler om å ydmyke seg for Gud, bekjenne sin og folkets synd og omvende seg til Gud. Om fasten var aktuell for den skyld Ninive hadde pådratt seg, er den ikke mindre aktuell i dag.


Se også den andre artikkelen i linken under:

http://bjornolav.blogspot.com/search/label/Ninivefasten

Ingen kommentarer: