tirsdag, februar 01, 2011

Kristne og ikke-kristne er blitt så lik hverandre at man ikke lenger ser forskjell


Kristeligt Dagblad i Danmark offentliggjorde i går en norsk undersøkelse som viser at unge danske kristne som tilhører konservative menigheter ligner i "langt højere grad andre danske unge, end de ligner deres norske trosfæller".

Det er sosiologiprofessor Willy Pedersen som har fulgt 2600 ungdommer fra midten av 1990-tallet og frem til i dag. Sosiologiprofessoren hadde forventet å finne en langt høyere grad av sekularisering blant de unge enn det han fant. Det er her Kristeligt Dagblad kommer inn med sin vinkling av saken, hvor de skriver: "Den kunne han derimod have fundet blandt danske kristne unge fra konservative kirkeretninger, som i stigende grad påvirkes af samfundsudviklingen."

Undersøkelsen og kommentarene fra Kristeligt Dagblad er interessant i seg selv, men det er en annen side ved denne saken som burde komme på sakskartet:

Flere synes å mene at vi bør bli mest mulig lik verden for å vinne verden for Kristus.

Det er en av vår tids største misforståelser, og det strider da også ettertrykkelig imot Guds ord. Den sier faktisk det motsatte. Vi er kalt til å være salt og lys, og vi skal ikke skikke oss lik denne verden. Guds rike representerer det motsatte av denne verdens rike. Jeg tror at en av årsakene til at vi ikke vinner flere for Kristus, er at vi ikke er motkulturelle! Det er ingen forskjell på den som er en kristen, og den som ikke er det. Mye av det vi tilbyr i møtesammenheng er bare en "light-utgave" av hva som serveres på enkelte dansetilstellninger! Hvor er gudsfrykten blitt av?

2 kommentarer:

Anonym sa...

> Jeg tror at en av årsakene til at vi ikke vinner flere for Kristus, er at vi ikke er motkulturelle!

Kan det ikke tenkes at årsaken til at det er så mange kristne som det faktisk er, er nettopp det at mange kristne miljøer "ikke er motkulturelle"? Altså at dersom man står knallhardt på en lære som går fullstendig på tvers av det utenforstående oppfatter som noe de kan identifisere seg med, så taper man mange flere?

Bjørn Olav sa...

Nå er det lite vi kan gjøre med den kristne lære, om vi skal være tro mot sannheten. Vi kan ikke skjalte og valte med den som det passer oss, slik at folk flest skal føle at det er noe for dem. Troen er noe som er overlevert en gang for alle, og det handler ikke om tilpassning, men om omvendelse.