lørdag, februar 19, 2011

Mannen som ble forvist fra Sverige fordi han forkynte Guds ord, del 1

Fredrik Olaus Nilsson, bedre kjent som F O Nilsson, som grunnla Sveriges første baptistmenighet, ble i sin tid landsforvist fra vårt naboland, på grunn av sin forkynnelse av Guds ord. 21 oktober er det 130 år siden han døde. I en serie artikler skal vi se nærmere på hans liv og virke.

F O Nilsson ble født i Vendelsö i nordlige Halland 28. juli 1809. Under sin oppvekst ble han flere ganger vekket av Guds hellige Ånd til å bli en kristen. Før han dro til sjøs som 18 åring hadde han arbeidet hos en skomaker. Hans hunger etter Gud førte til at han gikk langt om så var for å høre Guds ord forkynt av såkalte «leserpredikanter». Som sjømann kom Nilsson til New York og det var blant svensktalende metodister i denne byen at han skulle få et livsforvandlende møte med den oppstandne Jesus Kristus. Det skjedde i 1834.

Møtet med Jesus skapte en sterk lengsel hos F O Nilsson etter å se andre finne den Frelseren han hadde opplevd. Sommeren 1835 var han så se titt og ofte på havna i New York der han gikk rundt og delte ut traktater til de nye som kom til Amerika fra Europa.

Etter hvert følte han sterkere og sterkere at han skulle vende tilbake til Sverige for å forkynne evangeliet der. Høsten 1839 eller muligens våren 1840 vendte han tilbake til Sverige, til Halland. I året 1844 så man Nilsson gå fra fartøy til fartøy i Göteborg havn for å dele ut Bibler og traktater. Han startet søndagsskoler, og han engasjerte seg i avholdsarbeidet. Når det var stillere på havna i Göteborg og det ikke kom inn så mange skip, tok Nilsson beina fatt og gikk mil etter mil for å forkynne evangeliet fra dør til dør. Overalt kom mennesker til tro på Jesus.

Når Nilsson kom tilbake til Sverige fikk han kontakt med metodistpredikanten George Scott, og det var denne som fikk ordnet det slik at Nilsson ble ansatt av Sjømannsvennenes Selskap i New York som deres misjonær i Göteborg. Senere kom han til å arbeide for Brittish and Foreign Bible Society som bibelspreder. Når Nilsson gikk hjem til Gud ble det gjort opp status for hvor mange bibler han hadde delt ut. Det var hele 50.000 og som ikke det var nok, hadde han også delt ut millioner av traktater.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: