torsdag, februar 03, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 6

Nådegaven "kunnskaps ord ved Ånden" må ikke forveksles med den kunnskapstilegnelse alle kristne må få gjennom lesningen og det daglige studiet av Guds ord. Når apostelen Paulus ber for den kristne forsamlingen i Kolossæ, ber han målrettet og konkret om dette:

"Fra den dagen vi hørte om dette, har vi ikke holdt opp med å be for dere, og vi ber om at dere må bli fylt med kunnskap om Hans vilje i all visdom og åndelig forstand..." (Kol 1,9)

Dette handler om den innsikt og kunnskap som Guds ord formidler oss, og som en kristen ikke kan klare seg uten. Og la meg si det så tydelig jeg bare kan: Gud går aldri imot sitt skrevne ord! Visdomsord eller kunnskapsord eller profetier som strider mot det som står skrevet i Bibelen, er ALDRI fra Gud! Slike ord og de som formidler dem, skal vi avvise! De er inspirert av den onde for å forvirre og bedra oss. Alt - absolutt alt, uansett hvem som formidler det, må prøves på Guds ord. Holder ikke den testen, så er det Guds skrevne ord som gjelder.

Nådegaven "kunnskaps ord ved Ånden" er den gudgitte evnen til å motta fra Gud, gjennom åpenbaring, kunnskap om hendelser og personer som det menneskelig sett er umulig å få kunnskap til.

Denne nådegaven gis på ulike måter:

a) Gjennom en hørbar stemme.
Et eksempel på dette er det som skjer med profeten Samuel, som får kunnskap om det som skjedde og skulle skje med famlien til Eli. (1.Sam 3,11-14)

b) Gjennom drømmer
Josef, Marias ektefelle, fikk kunnskap om Herodes' død mens de var i Egypt. (Matt 2,19-20)

c) Gjennom syner.
Ananias fikk et syn som fortalte om Paulus' ankomst til Damaskus (Apgj 9,10-16)

d) Gjennom en indre innskytelse av Den Hellige Ånd.
Et typisk eksempel på dette er den åpenbaringkunnskap som Gud gir Peter vedrørende løgnen til Ananias og Safira (Apg 5,3-4)

Det er vel gjennom den siste måten de fleste opplever at denne nådegaven fungerer i deres liv, og den er til stor hjelp i en menighets liv. Nådegaven "kunnskaps ord ved Ånden", kan åpenbare skjulte ting som kan få avgjørende betydning for mange. Gjennom denne nådegaven ga Gud profeten Daniel åpenbaring om drømmen til Nebukadnesar som ingen visste om.

Vi ser gaven brukt etter Åndens ledelse i Apostlenes gjerninger kapitel 9, hvor Gud gir veldig tydelig åpenbaring til Ananias om at en mann var kommet til Damaskus som Ananias skulle møte. Gud åpenbarte for Ananias både hans navn, hvor han var fra, og hvor han bodde! "Så sa Herren til ham: Reis deg og gå til gaten som blir kalt Den rette, til Judas' hus, og spør etter en som kalles Saulus fra Tarsus, for se, han ber." (Apg 9,11)

Kunnskaps ord ved Ånden avslører også ting mennesker er bundet av. Et eksempel er Luk 18 hvor vi leser om en mann som Jesus aldri har møtt, og ikke kjenner. Men Ånden åpenbarer for Jesus at det er pengene denne mannen er bundet av.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: