lørdag, februar 05, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 8

Om troens nådegave, skriver dr.theol og en av Norges fremste bibellærere og bibeloversettere, Ingulf Diesen: "Det at et menneske kommer til tro ved Kristusforkynnelsen er også en gave av bare nåde. Men her er det en tro som en spesiell nådegave som gir visshet om hva Gud kan og vil i en bestemt situasjon. En tro som kan flytte fjell om nødvendig. Gaven ser klart Guds vilje til å vise sin kraft og barmhjertighet og rydde hindringer av veien." (Biblex. Hermon 2005, side 703)

Troens nådegave er:

1. En tro uten å se.
2. En lydighet selv når man ikke forstår.
3. En utholdenhet selv når en ikke føler for det.
4. Å ha tillit til Gud selv når en ikke mottar alt

La oss se nærmere på disse punktene:

1) En tro uten å se.
Dette er jo selve definisjonen av hva tro er: "Tro er full tillit til det en håper på, overbevisning om det en ikke ser." (Hebr 11,1) Vanlig tankegang hos mange er: "Jeg tror det når jeg ser det!" Slik er ikke bibelsk tro. Til tvileren Tomas, sa Jesus: "Fordi du har sett Meg, Tomas, er du kommet til tro. Salige er de som ikke har sett, og likevel tror." (Joh 20,29) Abraham er et eksempel på dette. Han begynte sin reise til Det lovede land, i tro, uten å vite hvor han skulle dra: "Ved tro var Abraham lydig da han ble kalt til å dra ut til det stedet han skulle få som arv. Og han dro ut, uten å vite hvor han kom." (Hebr 11,8)

2) En lydighet selv når man ikke forstår
Igjen er Abraham et eksempel. Han kunne ikke forstå at sønnen han hadde ventet så lenge på, skulle ofres. Hvem kan vel forstå slikt? Tross alt: Gud hadde lovt ham at han skulle bli far til mange nasjoner, og Isak var løftessønnen. Men Abraham la all menneskelig forståelse til side og valgte å stole på Gud. Dette er troens gave.

3) En utholdenhet selv når en ikke føler for det.
Tro og utholdenhet knyttes sammen i Abrahams liv. I Hebr 11,27 heter det: "For han holdt ut, som om Han så Ham som er Den usynlige" Når blikket festes på Jesus, er vi uovervinnelige. Da ser vi ikke på omstendighetene, men på Ham som i Jes 9,6 kalles "Mektig Gud".

4) Å ha tillit til Gud selv når en ikke mottar alt.
Dette er en virkelig prøve. Vi får et delvis svar på det vi har tro for, men noe gjenstår. Da er det lett å gi opp og slå seg til ro med at en har mottatt det en har mottatt. Troens nådegave strekker seg lenger - til et umulige. Selv om det innebærer at vi ikke får det endelige svaret før vi er hjemme i himmelen. I Hebr 11,39 leser vi: "Og alle disse, selv om de fikk et godt vitnesbyrd ved troen, så fikk de ikke se oppfyllelsen av løftet."

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

> "Tro er full tillit til det en håper på, overbevisning om det en ikke ser."

Så troen kan like gjerne være basert på ren ønsketenkning?

Bjørn Olav sa...

Nei ønsketenkning er den kristne tro fremmed. Troen er troen på Gud, Hans person og karakter, og på Hans evige, uforandrlige Ord.