fredag, oktober 19, 2012

Å leve etter en regel, del 4

Lectio:
I den forrige artikkelen så vi på behovet for å finne et stille sted, hvor du kan lese din Bibel. Når du har funnet dette stedet, og innredet det etter din smak til et sted for bønn og du har satt deg ned i en avslappet tilstand, pleier jeg å tegne meg med korsets tegn. Det er for å minne meg selv om at mine tanker og mitt hjerte, ja hele meg, er korsfestet med Kristus. Med min høyre hånd fører jeg tommel, pekefinger og langfinger, og fører dem samlet ned til mitt bryst, for så først å berøre min høyre skulder, og så min venstre skulder i det jeg sier ordene: 'I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn'. På denne måten innvier jeg min stille stund, min Lectio Divina.

Så vil det være vårt valg hva vi vil lese. Noen følger kirkeårets tekster, slik de er lagt til rette gjennom egne andaktshefter, andre leser gjennom evangeliene eller brevene. Andre følger Bibelleseringens gode hefter tilpasset ulike aldersgrupper. Noen leser Salmene fortløpende. Det gjelder å finne det man selv kjenner passer både med hensyn til mengde, og innhold.

Les ikke for mye ad gangen. Vi skal ikke oppnå et mål. Vi skal lese det som er lett fordøyelig for oss i den fasen vi for tiden befinner oss i.

Hva vi enn velger å lese så leser vi det med vårt sinn, vàrsomt, sakte, dveler ved ordene og forsøker å dem.

Du husker sikkert beretningen om Filip og hoffmannen fra Apostlenes gjerninger? Når evangelisten Filip kommer frem til hoffmannen der han sitter i vogna si, ser han at han leser. Filip spør hva han leser, og får til svar at det er profeten Jesaja. Da spør Filip: 'Forstår du det du leser?' Og hoffmannen svarer: 'Hvordan skal jeg unne det, når ingen forklarer det for meg?' (Apg 8,28-31)

Be om Helligåndens veiledning. Jesus sa om Ånden at Han skal veilede oss til hele sannheten.

Innsikt
Jeg har hatt stor glede og nytte av studieutgaven til Det nye testamente som Norsk Bibel har utgitt. Denne studieutgaven som heter 'Innsikt' fører deg fra de norske ordene i Det nye testamente og inn i grunntekstens betydningsnyanser. I bibelteksten er ordene gitt et nummer som viser til ordene som er brukt i grunnteksten. Over 5500 av grunntekstens ord er forklart og eksemplifisert. Og ca 1450 fotnoter forklarer bibelteksten ytterligere. Når jeg kommer over ord som jeg dveler litt ved i teksten jeg leser, hender det ofte at jeg slår dem opp i 'Innsikt', og dermed får jeg enda mer del i dybden i bibelteksten. Enkelte ord skriver jeg så ned, for å tenke mer på. Da hender det jeg stanser opp og dveler ved de ordene noen dager, før jeg leser noe mer. Som sagt, poenget er ikke mengden jeg leser, men hva jeg leser. Da er vi inne på neste trinn, meditatio, som vi skal se nærmere på i neste artikkel.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: