mandag, oktober 15, 2012

Fredsfarm inspirerer til å leve ut Guds rike, del 1

400 fredsarbeidere, bønder, teologer, aktivister som arbeider med rettferd, og en amerikansk eks-president kom sammen i Americus for å feire 100 års dagen for Clarence Jordans fødsel.

Det var i 1942 at Clarence Jordan, en pastor blant Sørstatsbaptistene, peanøttdyrker med doktorgrad i filosofi, samlet noen venner - svarte og hvite - på et stykke forsømt land i det sørlige Georgia i USA og kalte det 'en demonstrasjon av Guds rike på et jordstykke'. Og med det var Koinonia Farm var blitt en realitet. Jimmy Carter, tidligere amerikansk president, åpnet det aller første 'Clarence Jordan Symposium', 28-29. september:

'Jeg kjenner store menn,' sa Carter og nevnte Egypts Anwar Sadat og Sør-Afrikas Nelson Mandela. Så la han til: 'Men på samme nivå med Nelson Mandela setter jeg Clarence Jordan.

Lenge før Martin Luther King jr
Clarence Jordan skapte bølger i Georgia med arbeide side om side med svarte arbeidere på gårdsbruket i Americus, og det å forkynne et budskap om like rettigheter for svarte og hvite. Jordan døde av et hjerteinfarkt i 1969. Da var han bare 57 år gammel.

'Det Clarence Jordan gjorde fant sted 13 år før Rosa Park satte seg foran i bussen i Montgomery, Alabama, og lenge før Martin Luther King jr, ble berømt', sa Jimmy Carter i sitt foredrag.

Clarence Jordan oversatte også evangeliene til Georgia-dialekt, og kalte dem 'Cotton Patch' (Bomulls lapper). Jimmy Carter har en utgave av disse liggende på skrivebordet hjemme, og bruker den flittig.

'Livet er blitt forvandlet, både det sekulære og det kristne, fordi Clarence Jordan har levd', sa Carter.

På bildet ser vi Jimmy Carter, sammen med kona Roselynn, og Shane Claiborne.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: