søndag, oktober 14, 2012

Den spennende hisorien om Frederick Nighswander, del 1

Det er facinerende å studere Guds folks historie! I 1525 - i den vakre Emme dalen (som vi ser ligger i skjæringen nedenfor høyden på bildet) - nær Eggiwil, ikke så langt unna Bern i Sveits, kom seriøse troende sammen for å studere Skriften og bryte brødet. Vi er helt i startfasen på det som skulle bli kjent som Døperbevegelsen, den bevegelsen eller vekkelsen som av sine motstandere skulle bli kalt gjendøpere .(anabaptister)              

De møttes ofte gjennom uka, og forsøkte å skjule sin nyfunne glede fra fiendtlige myndigheter og fra den kirke som ikke ville anerkjenne dem. Gradvis vokste det frem en menighet bestående av mennesker som var døpt på bekjennelse av sin tro. En av familiene som tilhørte det nye fellesskapet levde i Neuenschwand (bildet), høyt over Emme dalen, eller  Emmenthal, som den også kalles. De blir gjerne kalt Neuenschwanders  eller Nighswanders.

En ættetalve
Vi skal nå se nærmere på nettopp denne slekten, og av en helt bestemt årsak, som jeg skal komme tilbake til. Du må ha litt tålmodighet, selv om den er lang! Vi begynner med Christian, som bare var tre år gammel, da de første ble døpt med troende dåp i Sveits i 1525. Han skulle bli medlem av denne menigheten, og gifte seg med Elisabeth Furrer.

Peter Neuenschwander (1548-1607), sønnen til Christian, giftet seg så med Margaretha Blaser. De levde også i Neuenschwand og hadde åtte barn.
Michael Neuenschwander (1568- ), sønnen til Peter, giftet seg med Trini Gerber. De levde i Neuenschwand, og hadde ni barn. Peter Neuenschwander (1592- ) giftet seg med Elisabeth Gummer. De levde i Emmenthal og hadde syv barn.  En annen Peter Neuenschwander (1626-1712) giftet seg med Katherina Kuhni. De levde også i Emmenthal, og fikk 12 barn. Isaac Neuenschwander (1652- ) giftet seg med Vreni Jost og de hadde åtte barn. Også disse levde i Emmenthal.

Christian Neuenschwander (1682-1754) giftet seg med Margaretha Stauffer. På grunn av den konstante forfølgelsen de opplevde i Emmenthal flyttet de til den sveitiske Jura regionen, et fransktalende katolsk område. De levde mer i fred med dem enn de reformerte protestantene.

Abraham Neunschwander (1716-1754) giftet seg med Trini Baumgartner. De levde også i Jura regionen, og sammen med de tre barna deres. Johann Neuenschwander (1748-1790) giftet seg med en troende kvinne ved navn Elisabeth, og de fikk fire barn sammen. Da hun døde giftet Johann seg med Katherina Fuchs. De fikk fire barn. På grunn av vanskelighetene de opplevde i Jura regionen, reiste de til Amerika. De slo seg sammen med mennoniter i Washington County, Maryland. Abraham Neuenschwander (1773- )  var bare et lite barn da han kom til Den nye verden. Hans første kone døde ung. Hans andre ekteskap var med Susanna Hoover.  De hadde elleve barn og slo seg ned i York County, Ontario, Canada, litt nord for Toronto. 

Martin Neuenschwander (1809-1881) giftet seg med Barbara Risser. De levde i Pickering Township, York County, Ontario og hadde to barn. I denne perioden forandres etternavnet til Nighswander og Reesor.  Martin Nighswander (1836-1914) giftet seg med Sarah Hoover. Også de levde i Pickering Township og hadde to barn. Enos Nighswander (1861-1917) giftet seg med Elsie Burkholder. De hadde to barn og levde i Pickering Township. David Nighswander (1886-1961) giftet seg med Nancy Lehman. De hadde fire barn, og den eldste av dem var Fred Nighswander.

100 år
Denne uka fylte han 100 år! Fred Nighswander er søskenbarn til Peter Hoovers bestefar. Peter Hoover, som jeg har skrevet om ved mange ulike anledninger her på bloggen, er lederen for den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Christian Fellowship, i Australia. Han var nabo med Peter når han bodde i Rainy River District, Ontario, Canada. Du skal få høre mer om denne spennende misjonæren og forkynneren i neste artikkel.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: