tirsdag, oktober 16, 2012

Den spennende historien om Frederick Nighswander, del 2

I den forrige artikkelen stiftet du bekjentskap med de første medlemmene av den anabaptistiske kommuniteten i Neuenschwand, høyt over Emme dalen, eller  Emmenthal, som den også kalles, i Sveits. Jeg introduserte deg også for  Fred Nighswander, som i forrige uke fylte 100 år!

Fred Nighswander bosatt i Rainy River District, som ligger i det nordvestlige delen av Ontario, helt på grensen mellom Canada og USA. Men det var i utkanten av Toronto at han vokste opp. Fra The Altona Mennonite Meetinghouse har han sine tidligste barndomsminner. Her studerte han Bibelen, og bestemte seg for å la seg døpe på bekjennelsen av sin tro. I 1935 giftet han seg med Ada Reesor, som du ser her på bildet sammen med Fred. Hun var også medlem av denne Old Order forsamlingen.

Samme år ble Fred Nighswander ordinert for tjeneste. Til å begynne med arbeidet han sammen med Bishops Levi Grove, og Ordets tjenere Thomas Reesor og Abram Smith. I stedet for pastor kaller man de som forkynner Guds ord i disse sammenhengene for 'Ordets tjenere'. Diakonene John B. Reesor og Joseph Barkey tok seg av forsamlingens ulike behov. Da biskop Grove døde, tok Abram Smith over etter ham. Fred skulle komme til å arbeide sammen med en ung mann ved navn Alvin Baker, men underlige krefter hadde begynt sitt arbeid mot deres forsamling.

Bort fra Sodoma
Ettersom byen Toronto vokste og bredte seg ut gjorde byplanleggerne krav på mer om mer landområde, og jordbruksarealene til bøndene skrumpet inn. Alt dreide seg om penger, og stadig mer penger. Hvordan kunne seriøse etterfølgere av Jesus leve i en storby, uten å kompromisse med hensyn til sin overbevisning, spurte de seg selv?

Til å begynne med så de nye store misjonsmuligheter. Man behøvde ikke lenger reise til India eller Afrika for å finne 'de fortapte'. Plutselig var de omgikk av alle slags eksotiske naboer: muslimer, hinduer, sikher. De ble venner med dem og vitnet for dem om Jesus.

Men Ada og Fred Nighswander så også farene med storbylivet: verdsliggjøringen, fremmedgjøringen, dyrkelsen av Mammon.

Med den raske veksten som Toronto opplevde, skjedde det mange forandringer med mennonitene i byen. Deres overgivelse til Kristus ble svakere. Hva skjer med enkle etterfølgere av Jesus, som var vant til å arbeide på små gårdsbruk, plutselig får mye penger mellom hendene, og ikke lenger har noen jord å dyrke?

'Uten tvil ville det ha vært mulig å følge Jesus i Toronto', skriver Peter Hoover i et brev hvor han forteller om Fred Nighswander, før han legger til:

'Men Old Order (en gren av Mennonitene) forsamlinger som Altona, Almira and Rissers (Steeles Avenue, kapitulerte alle sammen'.

Slik var det at Ada og Fred Nighswander, sammen med to døtre og en sønn som var gift, 'snudde ryggen til Sodoma', og kom til The Rainy River Distric, omlag 2000 kilometer nordvestover.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: