tirsdag, oktober 09, 2012

De fikk skjellsordet 'duppere', del 4

Pasifisme og ikke-volds prinsipper preget og preger fortsatt The Little Dunker Church. Dette var jo også selve kjennetegnet på anabaptismen. Og det pasifistiske standpunktet kostet mye på 1700 og 1800 tallet, som det gjør det i dag. Kristne medsøsken rister oppgitt på hodet over de som inntar et pasfistisk og ikke-voldelig standpunkt. Mange medlemmer av The Little Dunker Church, og andre anabaptister, mistet sine eiendommer og fikk ruinert sin økonomi på grunn av et lite korrekt politisk standpunkt.

En av dem var den tyske trykkeren, Christopher Sauer II, medlem av den opprinnelige Germantown forsamlingen, mistet alt han eide da han kom til Amerika og ble ydmyket foran alle på grunn av sin overbevisning: 'Hvis en person ikke er god nok til å kjempe for sitt land, hvor gode er de da?', var omkvedet blant folk flest. Et slikt utsagn blottlegger en fordom, nemlig den at man ikke er patriot, om man ikke kjemper med våpen i hånd for sitt land. Det stemte dårlig med medlemmene av The Little Dunker Church. De elsket sitt land, men de ville ikke ta våpen i hånd og drepe andre.

Medlemmene av denne kirken tok Jesu ord på det djupeste alvor:

'Dere har hørt det er sagt: ‘ Du skal elske din neste og hate din fiende.’ Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige. Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å lønne dere for? Gjør ikke tollerne det samme?' (Matt 5,43-46)

Medlemmene av The Little Dunker Church var opptatt av Guds rike, og Guds rikes prinsipper, og at disse sto over verdslige regimers lover og regler.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: