tirsdag, mai 21, 2013

Det er GUDS ORD som bevarer oss!

I dag gjorde jeg en ny oppdagelse når jeg leste min Bibel. Skriftstedet det dreier seg om, Apgj 20,32,og det gjengis slik i Norsk Bibel 88:

"Og nå overgir jeg dere til Gud og hans nådes ord, han som er mektig til å oppbygge dere og gi dere arv sammen med alle dem som er blitt hellighet".

Slik verset er gjengitt i Norsk Bibel og i Bibelselskapets reviderte utgave av 1930, forteller det meg at det er Gud som bygger oss opp og gir oss del i arven sammen med de hellige. Det er mulig jeg tar feil, men jeg klarer ikke å finne ordet 'han' i de greske grunntekstene. Den nye oversettelsen fra Bibelselskapet gjengir verset slik:

'Og nå overgir jeg dere til Gud og hans nådeord, som kan bygge opp og gi dere arven sammen med alle dem som er blitt helliget'.
Bibelforlaget, som utgir Bibelen Guds Ord, oversetter verset slik:

'Og nå, brødre, overgir jeg dere til Gud og til Hans nådes ord, som er i stand til å oppbygge dere ...'

Med andre ord: Det er GUDS ORD som bygger oss opp og som gir oss del i den himmelske arven.

Dette kan sikkert synes å være flisespikkeri, for uansett er det jo Gud som til syvende og sist, står bak. Men det viser samtidig hvor sterkt Guds ord er og viser hvilken egenskap det har! Hebreerbrevets forfatter sier dette om Guds ord:

'For GUDS ORD er LEVENDE og VIRKSOMT og SKARPERE enn noe tveegget sverd. Det TRENGER IGJENNOM helt til det KLØVER både sjel og ånd, ledd og marg, og er DOMMER over hjertets tanker og motiver'. (Hebr 4,12/Bibelforlaget)
Den nye oversettelsen til Bibelselskapet og oversettelsen til Bibelforlaget samstemmer med New King James oversettelsen med hensyn til dette verset fra Apg 20,32. Det samme er tilfelle med English Standard Version og New Internatioal Version.

I Amplified Version er verset oversatt slik:

'And now, brethren, I commit you to God - that is, I deposit you in His charge, entrusting you to His protection and care. And I commend you to the Word of His grace - to the commands and counsels and promises of His unmerited favor. It is able to build you up and to give you (your rightful) inheritance among all God's set-apart ones - those consecrated, purified and forsformed of souls'. 

At det er Guds ord som bevarer oss, viser jo til fulle hvor viktig det er å lese Bibelen, ta til oss av Ordet, grunne på det, spise det!  Så er det selvsagt Gud som står bak sitt ord. Om Guds ord heter det jo:

'Hele Skriften er innåndet av Gud, og den er nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning og til opplæring i rettferdighet, for at Guds menneske skal bli satt i stand og godt utrustet til all god gjerning'. (2.Tim 3,16/Bibelforlaget)

Eller som den nye oversettelsen fra Bibelselskapet oversetter det:

'Hver bok i Skriften er innblåst av Gud ...'

På gresk er det ordet 'theopnevstos' som er brukt her. Det kan oversettes med både 'innåndet', 'innblest' og 'inspirert'. Ordet er sammensatt av 'theos' som betyr Gud og 'pneo' som betyr 'å puste'. Gud pustet på sitt Ord og det ble levende og virkekraftig! Og er dermed i stand til å bevare oss! Om vi leser det, og holder oss til det, og gjør etter det.
 

1 kommentar:

bjørn storm sa...

Eller hva med 1 Tessaloniker 2:13? Dette er tydelig tale om skriftens funksjon og viktighet!

"Derfor takker vi også alltid Gud for dette: Da dere fikk det ordet som vi forkynte, tok dere imot det, ikke som et menneskeord, men som det i sannhet er, som Guds ord, som virker med kraft i dere som tror."

Ja skriften er mat for de hellige og nok til frelse for de som ikke tror. Vi lever jo ikke av brød alene, men av hvert ord som går ut av Guds munn. Og for ikke å glemme så har vi ett våpen blant all beskyttelsen på rustningen, nemlig Åndens sverd som er Guds ord. Listen er lang over hva skriften sier om seg selv og sin autoritet. Etter mitt syn er dette det viktigste temaet vi snakker og forkynner om utenom evangeliet selv. Guds fred.