mandag, mai 13, 2013

Så ble det Equmeniakyrkan

Så ble det Equmeniakyrkan. Det er navnet på det nye kirkeamfunnet i Sverige etter at Det svenska Baptistsamfundet, Missionskyrkan og Metodistkyrkan har slått seg sammen. Ledelsen for det nye kirkesamfunnet ønsket sterkt å beholde det midlertidige navnet som er brukt i forbindelse med sammenslåingen, Gemensam framtid eller Gemensam Kyrka, men led nederlag under årsmøtet lørdag. 373 av delegatene stemte for det nye navnet, mens 237 stemte mot.

Spørsmålet om navn skapte debatt på det to dager lange årsmøtet. Det fantes flere navneforslag, men disse fikk liten oppslutning.

Sammenslåingen av de tre kirkesamfunnene til ett har vakt sterk debatt i Sverige. Ikke minst for mange baptister er det vanskelig å forholde seg til at man slår seg sammen med kirkesamfunn som praktiserer barnedåp. Dette har da også ført til at flere baptistmenigheter har trukket seg ut og blir ikke en del av det nye kirkesamfunnet. For dem dreier det seg ikke bare om dåpsspørsmålet, men like mye om kirkeordningen som medfører en mye større sentralstyring, på bekostning av lokalmenighetens suverenitet. Mange baptister har følt seg fremmedgjorte i denne prosessen. Noen av dem er enten blitt en del av Evangliska Frikyrkan, som er et trossamfunn som praktiserer troende dåp, mens andre har valgt å bli stående fritt. Mange har søkt sammen i et nettverk for baptister som for klassisk baptisme.

Ingen kommentarer: