lørdag, mai 18, 2013

Endelig gladmelding fra Aserbajdsjan - to baptistpastorer slipper å betale 'monster-bot'

Endelig kan jeg komme med en gladmelding fra Aserbajdsjan! Det er lenge siden sist. Situasjonen for baptistene i landet er som kjent svært vanskelig.

Men - etter å ha klaget over de høye bøtene de er blitt idømt, har myndighetene etter en rettslig kjennelse, måtte frafalle bøtene pastor Zaur Balaev, her sammen med kona, og pastor Hinayat Shabanova, var ilagt.

De to baptistpastorne har sitt virke i den nordøstlige Zakatala distriktet av Aserbajdsjan. Både Balaev og Shabanova har forsøkt å få registert menighetene de er pastor for siden 1994, uten å lykkes. At de nå slipper å betale den store boten betyr ikke at de er fri til å holde gudstjenester. Fordi de ikke er registret som menighet kan de heller ikke lovlig feire sine gudstjenester.

Sakene deres ble behandlet av rettsystemet 25. april. Årsaken til at myndighetene måtte frafalle bøtene var myndighetenes egen sendrektighet i sakens anledning. Saken skriver seg tilbake til november 2012, mens den første rettslige høringen fant sted i mars i år. I følge aserbajdsjanske lover skal det ikke gå mer enn to måneder fra noen siktes før saken kommer opp for retten.

De to baptistpastorene skulle ha betalt hver for seg 1.500 Mansrats eller 11.000 norske kroner, hvilket ville ha vært helt umulig for dem. Gud hører bønn!

Ingen kommentarer: