fredag, mai 17, 2013

Storfint besøk i Bose klosteret

Bose klosteret i Italia er en fargerik plante i Guds hage, og denne uken fikk de 'storfint' besøk:

Først av den økumeniske patriarken, Bartoholomeos, og så i går av kopternes nye pave, Tawadros II, her fotografert sammen med prior for Bose klosteret, Enzo Bianchi.

Bose klosteret er økumenisk, og ble grunnlagt i 8.desember 1965. Det ble begynte med noen studenter i byen Turin som møttes i Bianchi's studenthybel for å be tidebønner og studere Bibelen. Gruppen fikk etter hvert navnet 'den lille flokken'. Flere av gruppens medlemmer ville gjerne grunnlegge et kloster, og de gikk sammen om å kjøpe til hus i Bose. Men når de endelig ta steget, var det bare Enzo som flyttet dit.

Enzo Bianchi, eller broder Enzo som han kalles til daglig, levde tre år i ensomhet før tre menn og en kvinne sluttet seg til ham. Vi skriver året 1968, det er oktober måned. To av de som sluttet seg til den gryende kommuniteten var katolikker, tre protestanter. I dag lever det drøyt 80 munker her, de fleste er katolikker, men noen tilhører også protestantiske og ortodokse tradisjoner. Spiritualiteten i Bose preges av Lectio Divina.

Medlemmene av kommuniteten i Bose starter morgenbønnen klokken seks, men da har de allerede lest sin Bibel og bedt sine personlige bønner fra klokken 0430. Etter en kort frokost og et morgenmøte som tar for seg dagens praktiske gjøremål, begynner dagens arbeid kl.08.00. Det varer til kl.17.00, avbrutt av middagsbønn og lunsjpause. Det er kveldsbønn klokken kl.18.30 og så middagen som er det eneste måltidet som ikke inntas i stillhet. Men fra klokken 20.00 er det stillheten som råder, med personlig bønn og bibelstudium.

Det er et godt samarbeide mellom Bose klosteret og den økumeniske kommuniteten i Bjärka Säby. Peter Halldorf, som har besøkt Bose en rekke ganger, har ved en anledning sagt: "Det unike med Bose er at de kombinerer protestantenes kjærlighet til Ordet med de ortodokses sans for ikoner og katolikkenes bevissthet for tradisjonen'.

(Foto: Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka Säby)

Ingen kommentarer: