tirsdag, februar 14, 2012

Gud, geværet, grunnloven - eller salige er de som skaper fred?

Det var underlig å lese avisen Dagen i går. Journalist Tore Hjalmar Sævik har vært i USA, og byr leseren på en velskrevet og interessant artikkel fra en konferanse for Conservative Political Action. 10.000 deltagere hyller Sarah Palin (bildet), hvor hun snakker varmt om Gud, geværet og grunnloven.

Amerikansk, sier vi kanskje, og rister litt oppgitt på hodet. Men det burde være oppsiktsvekkende at en politiker sier: 'Vi holder oss til Gud, våre våpen og vår grunnlov' - i hvert fall for de som vil fremholde at Jesus talte om de som 'skaper fred'. Han kalte dem faktisk salige! De 10.000 samlede i Washington DC er opptatt av å verne om 'amerikanske verdier' (les: bedre kår for middelklassen), og det med våpen i hånd. Og så legger man til Gud. For Han - i deres øyne - er selvsagt på deres side. At det ikke finnes et eneste eksempel på at den tidlige kirken tok ibruk våpen for å verne om seg under det despotiske Romerriket, er ikke noe som nevnes på et slikt møte. Her er heller ingen som snakker om Guds rikes prinsipper, selv om de altså blander Gud inn som en som forsvarer deres rett til å bære våpen.

I den samme avisen er det et annet oppslag. Om Gene Sharp. Fredsforskeren som har inspirert en hel verden med sine ikke-voldelige ideer. I Dagen artikkelen tar han til orde for at kristne er en ressurs i fredsarbeidet, og vil inspirere nettopp de kristne til å bli mer delaktige i arbeidet med forsoning og å skape fred. Det er annerledes toner. Mer i tråd med Det nye testamente.

Ingen kommentarer: