fredag, februar 17, 2012

Gjestfrihet - en nøkkel til å formidle Guds rike, del 2

Kathryn Spink forteller noe om gjestfrihet i sin biografi om bror Roger, grunnleggeren av den økumeniske kommuniteten i Taize (bildet).

Dette var før Roger Louis Schutz-Marsauche hadde funnet det stedet som skulle bli til begrepet Taize. På sin leting etter et sted hvor han kunne slå seg ned og grunnlegge kommuniteten, hadde han nettopp kommet til den lille franske landsbyen. Han hadde gjort seg ferdig med å bese eiendommen, og spurte så den gamle damen som viste ham rundt, om det fantes et spisested i nærheten. Da så hun på ham, innbød ham til å spise med seg, og sa: 'Bli her, vi er så alene. Her i landsbyen bor ingen lenger, og vintrene er så lange og kalde'.

Ordene fra den fattige og aldrende kvinnen skulle vise seg å bli veldig betydningsfulle. Den Kristus som Matteus beskriver identifiserer seg jo spesielt med dem som er fattige, sultne, tørste og ensomme. Han som skulle bli kjent som bror Roger, så Kristus i denne ensomme kvinnen som talte.

Da han kom hjem til Sveits ville faren vite hvordan reisen hadde gått. Roger fortalte hva han hadde opplevd, og fortalte om den gamle, gjestfrie kvinnen. Da sa faren:

'Gud taler gjennom de fattigste av de fattige. Du må lytte til ydmykheten til denne kvinnen'.

Og slik ble det. Bror Roger slo seg ned i den lille franske landsbyen oppe på åskammen, blant fattige, ensomme mennesker, som bød på gjestfrihet. I dag besøkes stedet av hundretusener hvert eneste år, og her har mange funnet Kristus som en levende, oppstanden Frelser og Herre.

Gjestfrihet kan være en døråpner som åpner opp for at Guds vilje kan skje.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: