lørdag, februar 25, 2012

Stadig færre kristne i Aleppo i Syria - hvem bryr seg om det?

Som tidligere nevnt på bloggen er situasjonen til de kristne i Syria særdeles presset og vanskelig. Lite - om noe - gjøres fra verdenssamfunnet for å hjelpe de landets kristne befolkning, som for eksempel i Homs, bokstavelig talt er midt i ildlinjen mellom de stridende parter. Heller ikke mange kristne er synlig opptatt av det som skjer med sine trosfeller i Syria, som drepes, fordrives fra sine hjem og utsettes for forfølgelse og trakassering. Mange av dem sulter på grunn av mangel på mat.

Det er vanskelig å si hvor mange kristne som befinner seg i Syria. Det sies ofte at antallet kristne utgjør ni til 12 prosent av befolkningen. Nå viser det seg at det er grunn til å tro at antallet er lavere enn tidligere antatt. Det er flere årsaker til dette: synkende fødselstall, lovgivning som diskriminerer kristne, trussler fremsatt av muslimske ekstremister, som gjør at kristne velger å flykte. Kilder vår bønnetjeneste har kontakt med har besøkt byen Aleppo nylig. Kristen ungdom forlater nå denne byen i stort antall, og dette har pågått i flere år. En av årsakene er ar det finnes få muligheter for å skaffe seg jobber for dem, lønningene er lave, og boligene dårlige.

Hvor mange kristne finnes det så i Aleppo i dag? Den assyrisk ortodokse kirke opplyser at de har 1300 familier knyttet til deres kirke. Tallet fremkommer ved at hver prest har ansvar for omlag 300 familier hver. Fødsler, vigsler og dødsfall registreres også via kirkebøkene. Det er 11 kristne kirkesamfunn registrert i Aleppo. Tilsammen har disse 19.000 familier som medlemmer. Hvis man antar at hver familie gjennomsnitlig består av fem medlemmer, og da tar vi hardt i så lever det i underkant av 100.000 kristne i denne byen. Om dette stemmer så betyr det at de kristne i Aleppo utgjør kun 3,5 prosent av byens befolkning som består av tre millioner innbyggere.

Den siste offisielle folketellingen som er gjort er fra 1944! Da var antallet kristne 112.110. Dette betyr at de representerte nærmere 38 prosent av byens befolkning på den tiden, som da var på noe over 300.000. Av byrådets 12 medlemmer var fem kristne.

De neste 20 årene minket antallet kristne drastisk etter at Abdul Nasser kom til makten. I forbindelse med 2. verdenskrig flyttet en god del av armenerne til USA. Og på 1950 tallet emigrerte en god del kristne til Venezuela, og andre deler av Latin-Amerika. Dette dreide seg i all hovedsak om fattige familier. De med bedre inntekt emigrerte til Libanon, Canada og vestlige land. På 1960-tallet utgjorde den kristne befolkningen bare 20 prosent av befolkningen. Da Hafez Assad kom til makten i 1970 var tallet nede i 10 prosent.

Og nå er den kristne befolkningen i Aleppo under nytt og økende press. Har du dem på bønnelista di?

Bildet viser inngangen til det kristne kvartalet i Aleppo.

1 kommentar:

Anonym sa...

NRK P2 hadde akkurat et program om det. (Tror det var Ekko)