torsdag, februar 16, 2012

Grunnlaget for kirken er brødet som brytes

Biskop emeritus Biörn Fjärstedt (bildet), løfter i et innlegg i svenske Dagen i dag, frem at grunnlaget for kirken er "eukaristin, nattvardsmässan. Kyrkan blev till i övre salen i Marias hus i Jerusalem, när Jesus åt påskalammet med lärjungarna och uttydde brödet och vinet på sin egen kropp och sitt blod. På pingstdagen bekräftades det med Andens insegel".

Bakgrunnen for Fjärstedts artikkel er den pågående debatten i Sverige på bakgrunn av Sigfrid Demingers brannfakkel med hensyn til frikirkeligheten, som jeg har skrevet om tidligere på bloggen.

"Svenska kyrkan liksom en grupp frikyrkor är djupt engagerade i strukturfrågor. De måste anpassa sig till nya förutsättningar, främst den tilltagande sekulariseringen och vikande medlemssiffror," skriver Fjärstedt, som mener at svaret på denne utfordringen er å vende tilbake til det som er selve grunnlaget for Kirken.

Jeg tror den godeste pensjonerte svenske biskopen har aldeles rett. De første kristnes gudstjenester var Ordets og Brødets gudstjeneste.

Biskop Fjärstedt konkluderer slik:

"Det blir inget av struktur-arbetet och sammanslagningsmodellerna, om inte det sekulärt inlånade, som redan visat sig förbrukat, byts ut mot ett bildspråk som har sitt rotfäste i den ursprungliga apostoliska traditionen, den som grundaren, mannen från Nasaret, gav de sina och som Anden bekräftade på första pingstdagen. Ett språk som stämmer med grundvisionen".

Hele den svært lesverdige artikkelen kan du lese her:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=297962

Ingen kommentarer: