fredag, februar 24, 2012

70 årig pinsevenn bygget livskraftig menighet i Burjat

I dag ble jeg så velsignet av å se et bilde! Det er et bilde av biskop Ivan Martjuk, som den 3. januar i år fylte 70 år. Martjuk er tilsynsmann for pinsevennenes arbeid i delrepublikken Burjat i Russland. 70 års dagen ble feiret med 300 gjester i pinsekirken i Ulan Ude.

Historien om Ivan Martjuk fascinerer meg. For 20 år siden forlot Ivan Martjuk sitt kjære Hvite-Russland, knapt 50 år gammel, for å flytte til Burjat som misjonær. Her ble han, til tross for hjerteproblemer og en stor hjerteoperasjon for noen år siden. Trofast har han arbeidet for Guds rike disse årene, og sett menigheter grunnlagt og i vekst. Mange av hans medarbeidere er hvite-russere som arbeider i denne avsidesliggende delen av det veldige russiske riket.

Burjat er en delvis selvstyrt republikk i Sibir, og ligger ved verdens djupeste sjø, Baikalsjøen. Burjatene er et buddhistisk folkeslag, men de er i minoritet i sin egen republikk siden mange russerne ble tvunget til å flytte hit under sovettiden.

Det er gripende å tenke på hvordan Ivan Martjuk brøt over tvert, og flyttet til en helt annen livsform enn den han var vant med. Her har han bygget opp pinsemenigheten Troens Vei. Når Ivan Martjuk kom hit fantes det nesten ikke noen evangelisk virksomhet. I dag har Pinseunionen et 40 talls forsamlinger med omlag 1000 medlemmer tilsammen, men her finnes også baptister, lutheranere, presbyterianere, og ulike trosmenigheter, som alle har det til felles at de har opplevd sterk vekst.

Det er mye å glede seg over i Burjat.

På bildet ser du Ivan Martjuk sammen med en representant for misjonsorganisasjonen Ljus i Öster.

Ingen kommentarer: