mandag, juni 04, 2012

Dåp og regler for det kristne livet

Bondegården du ser på dette bildet har ikke forandret seg mye siden 1500-tallet, og er fremdeles i særdeles god stand!

Den var hjemmet til familien Huber (Hoover), for omlag 500 år siden da de ble døpt som troende under den første anabaptistiske vekkelsen. Bondegården ligger i Schweikhof i Zürcher Oberland i Sveits. I gangavstand lå gårdene til Baumann og Weber (Weaver). Peter Hoover, lederen for den anabaptistiske kommuniteten 'Rocky Cape Christian Fellowship', som har sendt meg bildet, forteller at kommuniteten i Tasmania i Australia nå planlegger dåp i elven Detention. I den forbindelse har medlemmene samtalt om hva de tror på og hvordan de skal leve ut denne troen i hverdagen. De har også sett nærmere på hva som var overbevisningen til de første anabaptistene i Sveits i 1526. Det vet vi nemlig noe om. De satte seg ned og skrev det de kalte: Christlicher Ordnung, damit die Lieb und Einigkeit erhalten wird. Oversatt til norsk skulle det bli noe slikt som:

Kristne regler gjennom hvilke vi kan holde vår kjærlighet og enhet intakt

Siden Den Allmektige, evige, nådefulle Gud har sørget for at Hans vidunderlige lys har brutt inn i verden under denne farligste tiden av alle, anerkjenner vi Hans viljes mysterium. Hans vilje er at Hans ord skal bli kjent for oss slik at vi kan finne veien til fellesskap med Ham. For denne årsak, og i lydighet til undervisningen til Jesus og apostlene, skal vi følge det nye bud - budet om å elske hverandre slik at vi kan leve i broderlig enhet og fred. For å beholde den freden er alle våre brødre og søstre blitt enige om følgende:

1. Å møtes minst tre til fire ganger i uken, for å bygge oss selv opp i Jesu og apostlenes lære, minne hverandre på og oppmuntre hverandre fra hjertet slik at vi kan forbli trofaste mot Jesus slik vi har gitt løfte om.

2. Når brødrene og søstrene møtes, skal de velge skriftsteder som de kan lese sammen. Den Gud har gitt den beste forståelsen skal utlegge dem, de andre skal være stille og lytte, slik at det ikke pågår flere private samtaler samtidig, som forstyrrer de andre. Hver dag skal vi i våre hjem lese fra Salmenes bok.

3. Ingen må bli skjødesløse eller handle dåraktig, enten i ord eller i handling. Alle skal oppføre seg på en ordentlig måte, og da spesielt i nærvær av ikke-troende.

4. Når en troende ser hans bror gjøre noe galt, skal han advare ham slik Kristus befaler oss, og formane ham på en kristen og broderlig måte, i kjærlighet.

5. Ingen av de brødrene og søstrene som tilhører denne forsamlingen skal eie noe selv, men i stedet, slik som under aposteltiden, ha alle ting felles og en felles kasse, slik at de kan hjelpe de fattige og gi til alle i følge deres behov. Som under aposteltiden skulle ingen troende mangle noe.

6. Ingen forslukenhet (grådighet) skulle tillates blant de troende. Å servere suppe skulle holde, eller små mengder grønnsaker eller kjøtt per person, for Guds rike består ikke i å ete og drikke.

7. Hver gang de troende møtes til gudstjeneste, skulle de bryte brødet og drikke av vinen for å proklamere Herrens død. Enhver skulle huske, gjennom dette, hvordan Kristus gav sitt liv for oss, hvordan Hans blod ble øst ut for oss, slik at vi skulle bli villige til å gi våre kropper og liv til Kristus - det er til alle våre brødre og søstre i Ham.

De som sluttet seg til denne bekjennelsen var de såkalte Sveitsiske brødre, en gren av den anabaptistiske bevegelsen, og som senere flyttet til sør-Tyskland og så til Pennsylvania, Ontario, Virginia og i Australia.

Ingen kommentarer: