mandag, juni 04, 2012

I dag innledes Apostelfasten

I dag innledes Apostelfasten. Den utgjør forberedelsen til feiringen av apostlene Peter og Paulus den 29. juni, en av de viktigste kirkelige høytider i løpet av sommeren. Feiringen av aposteldagen er en svært gammel tradisjon i Kirken. Dens opprinnelse er fra 200-tallet, og Apostelfasten er dermed den eldste av de kirkelige fastene og den første utenom de ukentlige fastedagene, som Den tidlige kirken holdt.

Matteus gjengir Jesu ord om fasten, slik:

«Kan vel bryllupsgjestene sørge så lenge brudgommen er hos dem?» svarte Jesus. «Men det skal komme en tid da brudgommen blir tatt fra dem, og da skal de faste. Matt 9,15


De første kristne tok fasten på alvor. Menigheten i Antiokia var en fastende menighet:


'En gang mens de feiret gudstjeneste for Herren og fastet, sa Den hellige ånd: «Ta ut Barnabas og Saulus for meg, så de kan gå til den oppgaven jeg har kalt dem til.» Etter faste og bønn la de hendene på dem og lot dem reise'. (Apg 13,2-3)

Apostelfasten varer i 23 dager, siden vi ikke faster på søndagene, som er festdager på grunn av Jesu oppstandelse. På fastebloggen kan du finne enkle fasteoppskrifter som kan benytttes disse dagene. Den vil bli oppdatert med det første. Du finner den her:

 http://www.fastebloggen.blogspot.no/

Feiringen av fest- og fastedagene i kirkeåret gir oss ikke bare del i frelseshistorien, men de er også økumeniske handlinger, som fører oss nærmere som kristne.

Aposteldagen er i Den norske kirkes tekstbok plassert på 6. søndag i treenighetstiden. 

Ingen kommentarer: