onsdag, august 28, 2013

Måneformørkelser, Israel og Jesu gjenkomst

Om ca åtte måneder vil verden være vitne til begynnelsen på en hel rekke måneformørkelser som alle har det til felles at de inntreffer på de bibelske festdagene! Det bør få oss alle til å være ekstra aktpågivende! Vi har aldri vært så nær Jesu gjenkomst som nå.

Om tiden forut for sin gjenkomst, sier Jesus: 'Og det skal vise seg tegn i sol og måne og stjerner ...' (Luk 21,25)

Og når apostelen Peter preker på pinsefestens dag i Jerusalem, siterer han profeten Joel: 'Og jeg skal gjøre tegn oppe på himmelen og tegn nede på jorden, blod og ild og røykskyer. Solen skal bli forvandlet til mørke og månen til blod, før Herrens dag kommer, den store og herlige'. (Apg 2,19-20)

Her er datoene for disse spesielle måneformørkelsene:

2014:
* 15. april - den første dagen i påsken - etterfulgt av en delvis solformørkelse 29.april
* 8.oktober - like før Løvhyttefesten - etterfulgt av en delvis solformørkelse 23. oktober

2015: 
* 4. april: den første dagen i påsken - innledes med total solformørkelse 20.mars 2015, like før den første dagen i det bibelske året - første nisan år 5775 i følge den bibelske kalendern.
* 25. september: den første dag av Løvhyttefesten - innledes med en delvis solformørkelse den 13. september 2015 - dagen før Basunenes høytid, som er det sivile Israels nyttårsdag.

Den fulle måneformørkelsen i påsken 2014 er begynnelsen på det som kalles en 'tetrad', som er en sekvens av fire påfølgende fulle måneformørkelser.

Sjeldent fenomen
For å understreke hvor sjeldent dette er så har det de siste 500 årene bare vært tre måne-tetrader som inntraff på bibelske festdager!

Vi må tilbake til påsken og Løvhyttefesten i 1493-1494. Det underlige er at året før dette skjedde så hadde kong Ferdinand og dronning Isabella signert en kunngjøring hvor jødene skulle utvises fra Spania.

De neste fire hundre årene var det ingen måne-tetrad som falt sammen med de bibelske festdagene. Men fra midten av det 20.århundre, i løpet av en periode som varer mindre enn 70 år, var det måne-tetrader. Og alle falt sammen med påsken og med Løvhyttefesten.

Og da skjer det i en periode hvor mange av Guds profetiske løfter med hensyn til Israel går i oppfyllelse. Vi snakker om påsken og Løvhyttefesten i 1949-1950. Israel var da gjenopprettet som stat 15.mai 1948, og landet blomstret, slik som profetiene i Guds ord forteller at landet skal gjøre. På en forunderlig mirakuløs måte hadde Israel - mot alle odds - i Uavhengighetskrigen i 1948-1949 - vunnet en betydningsfull seier.

En annen måne-tetrad finner så sted i 1967 og 1968. Svært betydningsfulle år for Israel. Da Jerusalem ble gjenforent i 1967 var alle som var til stede vitne til 'blodmånen' i påsken og på Løvhyttefesten dette året.

I sin store endetidstale gjengitt i Luk 21 sier Jesus dette om Jerusalem:

'Og Jerusalem skal ligge nedtrådt av hedninger inntil hedningefolkenes tider er til ende'.

Var 'blodmånen' det året Jerusalem ble gjenforent et tegn på himmelhvelvingen om at 'hedningefolkenes tider' var slutt?

Hva nå?
Hva vil de kommende måneformørkelsene bringe med seg av profetiske begivenheter? Gud vet. Vi må nå våkne! Hva vil skje med Israel denne gangen? Gud vet. Vi må be.
'La hoftene være ombundet og lampene brennende! Og vær dere som folk som venter på sin herre når han vender hjem fra bryllupet, for at de kan åpne for ham straks han kommer og banker på. Salige er de tjenere som Herren finner våkne når han kommer! Sannelig sier jeg dere: Han skal binde opp om seg og la dem gå til bords og selv komme og tjene dem. Og om han kommer i den annen eller tredje vakt og finner det slik - salige er de! Men dette skal dere vite: Dersom husbonden visste i hvilken time tyven kom, da ville han ikke la ham bryte seg inn i huset sitt. Vær da også dere rede! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke tenker'. (Luk 12,35-40)

1 kommentar:

Trond Baugen sa...

Noe av det første profetiske tegnet som skal komme,er Gogkrigen der mange muslimske land skal utslette Israel, og Gud skal tilintetgjøre hæren på èn dag. Israelittene skal rydde opp i 7 år etter krigen. Kanskje er det denne krigen som kommer påska 2015? Dette kan leses i Esekiel kap. 38 og 39