onsdag, august 21, 2013

En gammel, slitt og lappet ukrainsk Bibel trykket i Stockholm

I går leste jeg noe som grep meg sterkt. Julia Cromell arbeider for den svenske misjonsorganisasjonen 'Ljus i Öster'. Hun har sine familierøtter i Ukraina, og etter et besøk i hjemlandet kom hun på kontoret med en gammel Bibel i hånden.

Bibelen var funnet i forbindelse med at hennes mormor var død. Den hadde tilhørt mormorens far. Han var baptistforkynner. Når de begynte å se på den gamle, slitte og lappede Bibelen oppdaget de at den var trykt i Stockholm i 1946. Bibelen var altså en av de mange Biblene som ble smuglet inn i Sovjetunionen fra Sverige.

Tenk hvilken historie denne Bibelen kan fortelle! Om alle tårene som er grått over dens blader, om ivrige fingre som har bladd seg gjennom Guds løfter. Tenk hvor mange som har fått del i evangeliet om Guds rike gjennom denne baptistforkynneren!

Bibelspredning har vært en stor del av den nå 110-årige historien til Ljus i Öster. De første fem årene etter starten i 1903 ble det delt ut så mange som 60.000 russiske nytestamenter. Siden fortsatte det i rask takt. Mellom 1910 og 1930 delte man ut ytterligere 150.000 Bibler og Nytestamenter.

Men kommunistene skulle gjøre det vanskelig for bibeldistribusjon. I 1924 ble det forbudt å innføre Bibler i store antall, men noen år senere skjedde det et under. Formannen for Det Allrussiske forbundet for evangeliske kristne, I S Prokhanoff lykkes med å få 160.000 Bibler, Nytestamenter og sangbøker trykket i Leningrad.

De 50.000 Biblene som ble trykt i Stockholm i 1921 kom ikke lenger enn til Tallinn i Estland. De ble så spredt i all hemmelighet blant russerne.

I dag takker jeg Gud for alle som trykker og sprer Bibler. Noe mer meningsfullt enn dette finnes vel ikke.

Ingen kommentarer: