mandag, august 05, 2013

Å være menighet, del 11

Jesus og Hans disipler spiste ofte sammen. Det understreker måltidets store betydning, for vennskap, for samtale, for fellesskap. Og vi leser at Han gikk hjem til ulike mennesker - gjerne mennesker som tilhørte marginaliserte grupper i samfunnet - og da spiste de sammen. Å spise sammen med noen gir aksept. Da blir man sett og bekreftet. Noe som mange mennesker i dag lengter etter.

I denne artikkelen vil jeg ta frem tre skriftsteder. Det ene er beretningen om Emmaus-vandrerne i Luk 24. Etter at Jesus hadde gått et veistykke med disse to, leser vi: 'De nærmet seg nå den landsbyen de skulle til, og han lot som han ville dra videre. Men de ba ham inntrengende: Bli hos oss! Det lir mot kveld, og dagen heller. Da gikk han inn og ble hos dem. Og mens han satt til bords med dem, tok han brødet, ba takkebønnen, brøt det og ga dem. Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen'. (v.28-31a)

Disse to forsto ikke hvem de hadde gått ved siden av. Det er først under måltidsfellesskapet at de gjenkjenner Jesus, og det skjer når Han bryter brødet. Det forteller noe om hva Herrens måltid gir oss: Det åpner våre øyne så vi får se hvem Jesus er! Brødsbrytelsen eller Nattverden åpenbarer Jesus!

Det andre skriftstedet er også hentet fra tiden etter Jesu oppstandelse fra de døde. Fra Tiberiassjøen. Disiplene har vært på fisketur. Fangsten er heller skrall. Det er først når de gjør som mannen som står langs Tiberiassjøens bredder sier at de får fisk. Og fisk i mengder. Johannes skriver:

'Da de var kommet i land, så de et bål der, og det lå fisk og brød på glørne'. (Joh 21,9)

Igjen er det at Jesus innbyr til et godt måltid mat. Så skriver Johannes: 'Da de var ferdige med måltidet, sier Jesus til Simon Peter: Simon, sønn av Johannes, elsker du meg mer enn disse?' (v.15) Rammen som måltidet har skapt, åpner for muligheten til en djup og avgjørende samtale. Måltidsfellesskap gjør gjerne det. Det er noe med den avslappende atmosfæren, som gjør at spørsmål som ellers ikke kan stilles på grunn av støy av ulike kilder, gis det åpninger for under et måltid mat. Det er noe med at vi ikke er så på vakt og så kritiske, men åpne for det andre mennesket som vi sitter ved siden av.

Det tredje skriftstedet er det kjente verset fra Åp 3,20:

'Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg'.

I andre oversettelser står det: vil jeg holde nattverd med ham. Men ordet 'nattverd' betyr ikke noe annet enn kveldsmat, kveldsmåltid. Det er hva Jesus inviterer en hver troende til: måltidsfellesskapet. På den tiden satt man ikke på hver sin side av et bord, nei, man satt ved siden av hverandre! Så nært ønsker Jesus å være hver eneste en av oss.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: