fredag, august 02, 2013

Anabaptist fjerde amerikaner som hedres for å ha beskyttet jødiske barn under 2.verdenskrig

Fremdeles dukker det opp historier om heltemodig ikke-voldelig innsats under 2.verdenskrig. Historien om Lois Mary Gunden Clemens (bildet) er en av dem. Mens mange unnlot å hjelpe forfulgte jøder, hjalp hun mange jødiske barn i Frankrike med å unnslippe nazistenes utryddelsesleire.

Nylig ble hun erklært for 'rettskaffen blant hedningefolkene', post mortem av holocaust-minnesenteret Yad Vashem i Jerusalem. Hun er den fjerde amerikaneren - av mer enn 24.800 verden over - som har fått denne æresutmerkelsen.

Gunden Clemens, som døde i 2005, var professor i fransk fra 1939 til 1941 og fra 1944-1958.

Det var i 1941 at Lois Mary Gunden Clemens arbeidet sammen med Mennonite Central Committee og Secours Mennonite aux Enfantes (Mennontenes hjelpearbeid blant barn) for å få etablert et barnehjem i det sørlige Frankrike. Dette hjemmet ble et trygt ly for både spanske- og jødiske barn. Mange av dem ble smuglet ut av interneringsleiren i Rivesaltes.

Et av disse jødiske barna var Ginette (Drucker) Kalish, som ble født i 1930. Hennes familie levde i Paris frem til juli 1942, da hennes far ble deportert til Auschwitz. Ginette og moren klarte å gjemme seg for politiet, og flyktet til det sørlige Frankrike da de ble fanget på toget og brakt til Rivesaltes.

Det var der Gunden Clemens oppdaget Ginettes mor og ba henne innstendig om å få ta Ginette ut av leiren. Hun klarte å overbevise Ginettes mor om at hun ville være tryggere med henne utenfor leiren, og Ginettes mor lot seg overbevise.

'Jeg var bare 12 år den gangen og forferdelig redd', kunne Ginette Kalish fortelle til Yad Vashem, 'men Lois Gundem var snill og lidenskapelig overbevist om at hun skulle ta meg og disse andre jødiske barna ut av Rivesaltes og beskytte dem mot ondskapen. Hun var så sjenerøs og gjorde alt hun kunne for å blande oss sammen med de andre barna. Ingen av dem fikk vite at vi var jødiske'.

Langt hjemmefra viste Gunden Clemens mot, kløktighet og oppfinnsomhet i det hun reddet de jødiske barna.

En dag barna var ute på tur kom politimann til barnehjemmet for å arrestere tre av de jødiske barna: Louis, Armand og Monique Landesmann. Gunden Clemens fortalte politimannen at barna var ute og ville ikke komme tilbake før ved 12.00-tiden. Politimannen kom tilbake ved 12.00-tiden. Han ga beskjed om at de skulle pakke barnas eiendeler og gjøre dem klar for å reise. Denne gangen sa Gunden Clemens at klærne deres var på vask og at de ikke ville være tørre for ut på ettermiddagen. Hun fortalte senere at hun ba mye om visdom denne ettermiddagen, og om at barna skulle være trygge. Politimannen kom aldri tilbake, og barna ble reddet!

I november 1942 okkuperte tyske styrker det sørlige Frankrike. I og med at USA hadde gått med i krigen ble Gunden Clemens ansett som en fiende, men hun fortsatte å drive barnehjemmet. I januar 1943 ble hun satt i en interneringsleir for mer enn et år og ble så byttet ut i forbindelse med en fangeutveksling.

Etter krigen dro Gunden Clemens tilbake til USA, hvor hun ved siden av å være professor i fransk, også redigerte The Voice, et misjonsblad for kvinnelige mennonite misjonærer. Hun var kjent for å sette andres behov foran sine egne hele livet igjennom.

Ingen kommentarer: