onsdag, september 04, 2019

Kristi enkle etterfølgere, del 2

Den første del av denne artikkelserien ble publisert den 22.august:

Bildet viser Reichenau ved Bodensee, som ligger mellom Sveits og Tyskland. På 700-tallet kom spanske troende hit, drevet på flukt fra Spania av muslimer. Herren hjalp dem slik at de kunne lære seg tysk. Ikke bare det, de skrev også et utdrag av Bibelen slik ar de kunne bruke den til å nå tyskere med evangeliet.

Peter Hoover, som jeg har hentet disse opplysningene fra, har selv en kopi av denne Bibelen, som han finner svært inspirerende.


Her er Genf eller Geneve i den franske delen av Sveits. Her bodde det troende som hokdt fast ved den apostoliske troen, og som holdt vitnesbyrdet om Jesus levende gjennom de farlige tidene som den mørke Middelalderen innebar. Dette var 'undergrunnskirker', som ikke hadde tilgang på noen Bibel, og som var helt avhengige av Åndens daglige ledelse. De holdt også ut mange lidelser for Kristi skyld.


Bingen langs Rhinen i Tyskland. Her fantes det en gruppe troende som ble forfulgt. Vi skriver omlag år 1000. Det fortelles om bemerkelsesverdige åpenbaringer og undergjerninger. Mange av dem talte i tunger.


På 900-tallet og i århundrene som fulgte eksisterte det en gruppe troende i det som nå er Sofia i Bulgaria (bildet). De ble kalt 'bogomili' - de som elsker Gud. Disse troende fra Balkan spredte seg over Europa. Lignende grupper fantes etter hvert i Svewits, Belgia, Tsjekkia, England. Vi finner spor av bogomilerne helr frem til Reformasjonen.

En del av disse troendes lære var mangelfull. De hadde tross alt ingen Bibel, men de var enkle, hengivne etterfølgere av Kristus.

fortsettes

Ingen kommentarer: