onsdag, september 04, 2019

Den dramatiske historien om hvordan den spanske Bibelen ble til, del 5

En tid etter at munkene fra San Isidro klosteret hadde flyktet fra Spania til Geneve, smuglet en mann ved navn Julian Hernadez, kristen litteratur og brev fra munkene inn i Sevilla (bildet). Ved en feiltagelse ga Julian noen kristne skrifter til feil person. Denne mannen meldte fra til Den spanske inkvisisjonen. Julian ble ganske snart fanget, sammen med flere andre troende.

På kort tid var mer enn 800 troende fengslet. Samtlige satt fengslet i San Jorge fengselet, som både tjente somm fengsel og hovedkvarter for Inkvisisjonen. Men på grunn av at de var så mange, måtte Inkvisisjonen også ta i bruk vanlige hjem og gjøre dem om til et fengsel. Gud
Men Inkvisisjoen klartre ikke å slå kloa i Casiodoro de Reina. Han befant seg i London. De forsøkte likevel ved flere anledninger, men Gud beskyttet ham. Første gang de forsøkte skjedde en gjennom en invitasjon gjennom den spanske ambassadøren i London, som inviterte Casiodoro til ambassaden. Men Gud brukte biskopen av London til å advare Casiodoro mot å ta imot invitasjonen. Det var opplagt en felle for å fange ham, og sende ham tilbake til Spania.

Kong Filip II, som hadde hørt at Casiodoro arbeidet med å få oversette Bibelen til spansk, satte opp en belønning til de som måtte klare å fange Casiodoro. Men nok en gang beskyttet Gud ham.

Siden Inkvisisjonen ikke klarte å fange Casiodoro - selv om de hadde sine spioner over alt - avsa de dom over ham i Sevilla. 26.april 1562 ble han dømt som vranglærer. Med stor pump og prakt ble han dømt til døden. Siden han ikke var tilstede, brant de en dukke av ham og de ni andre munkene som hadde klart å rømme fra San Isidro klosteret.

Som om ikke dette var nok, ble det satt ut rykter om at Casiodoro var homoseksuell. Men Gud beskyttet Casiodoro, samtidig som Gud advarte ham om å bli i London. Det var for farlig.

Nå skulle ferden gå til Antwerpen i Belgia.

fortsettes

Ingen kommentarer: