fredag, juli 17, 2020

Et portrett av Jesus?

Vi har alle et indre bilde av Jesus og hvordan Han kunne se ut, og det er på ingen måte min intensjon å ta fra deg ditt bilde. Men jeg har stanset opp for dette, som er et mer autentisk bilde av en mann fra Midt-Østen fra den tiden.

Jesus er blitt fremstilt som greker, romer, bysantiner, russer, ja, til og med med nordisk utseenende. Men Han var og er jøde. Det er det absolutt ingen som kommer bortfra. Vi kan bare åpne Det nye testamente på første side, i Matteus 1,1 for å se det: 'Ættetavle for Jesus Kristus, Davids sønn, Abrahams sønn ...'

Ingen billedlig fremstilling av Jesus kan yte Ham rettferdighet, til det er Han for stor, Hans ansikt rommer så mye av ømhet, kjærlighet, sorg, smerte, glede, at ingen billedkunstner er i stand til det.

'Han er et bilde av den usynlige Gud, den førstefødte framfor enhver skapning. For i ham er alt blitt skapt, i himmelen og på jorden, det synlige og det usynlige, enten det er troner eller herredømmer eller makter eller myndigheter. Alt er skapt ved ham og til ham. Han er før alle ting, og alt består ved ham.' (Kol 1,15-17)

Men det særpregede jødiske var der, er der og vil være det like inn i evigheten. Noe av det aller siste vi kan lese i vårt Nytestamente er dette: 'Jeg er Davids rotskudd og ætt, den klare morgenstjerne.' (Åp 22,16)

Bildet vi har fremfor oss laget av Bes Sterwijk. Sterwijk er et anerkjent fotograf som bruker noe som kalles GAN (generative adversarial network) for å generere hyper-realistiske portretter av berømte historiske skikkelser.

Ingen kommentarer: