fredag, juli 24, 2020

1453

Det hviler noe svært symboltungt over tallet 1453 i dag. Klokken 1453 denne fredagen vil Hagia Sofia i Istanbul, den tidligere kristne katedralen i daværende Konstantinopel, omgjøres til moske og det vil lyde islamske bønnerop. Det store Kristus-ikonet og andre kristne symboler vil være tildekket.

Nøyaktig på samme tidspunkt vil kirkeklokkene i Hl.Trifons kloster i Hurdal kime, og det vil holdes en sørgegudstjeneste for det som skjer i Tyrkia.

Det er på ingen måte tilfeldig at Erdogan har valgt akkurat dette klokkeslettet for å åpne Hagia Sofia for muslimsk bønn. 1453 er nemlig det året da tyrkerne overtok Konstantinopel. Det er noe djupt åndelig over dette, og da mener jeg ikke i positiv betydning.

Derfor holdes det en sørgegudtjeneste i Hurdal i formiddag.

For de som ikke har mulighet til å delta i denne, oppfordrer jeg alle bedende kristne om å be for det som holder på å skje i Tyrkia for tiden. De siste meldingene går ut på at president Ergodan vil sende ut av landet alle evangeliske kristne, og har allerede begynt å gjøre det. Dessuten har de ortodokse i landet det vanskelig, og under Erdogan blir landet mer og mer islamisert. Det er vel ingen tvil om at Erdogans store ønske er å bli en sultan i et nytt islamsk kalifat.

Så la oss be klokken 1453 i dag. Det er en tid for å sørge, og det er en tid for å be.


De to bildene fra det ortodokse klosteret i Hurdal er tatt av meg ved en tidligere anledning. Det øverste bildet viser det vakre klokketårnet. Det andre fader Johannes.


Ingen kommentarer: