lørdag, juli 25, 2020

'Hold øye med Erdogan'

En god venn av meg som er en ivrig gransker av Bibelens profetiske ord, sa til meg for flere år siden: 'Hold øye med Erdogan!' Han mente allerede den gangen - og det var før Erdogan i det hele tatt var særlig synlig - at han så kimen til noe som kunne bli farlig, ikke bare for nærområdene i Midt-Østen, men for Europa. Min venn har fått helt rett. Det er mange grunner for å uroe seg over denne mannen.

Det er ingen tvil om at Tyrkias president ser seg selv som en kommende sultan i et islamistisk kalifat. Enkelte har hevdet at det også har vært en av drivkreftene til at Erdogan ønsket å nedkjempe IS. De kunne komme til å komme ham i forkjøpet.

Med gjenåpningen av Hagia Sofia i går som moske viser Erdogan nok en gang at han mener alvor. Gjenåpningen gjør ham i mange tyrkiske muslimers øyne svært populær. I 900 år var Hagia Sofia verdens største og mest berømte kirke. Det var under den romerske keiseren Justinian at denne mektige katedralen med de fantastiske mosaikkene ble åpnet i år 537. Denne basilikaen var selve sentrum for den østlige delen av det vi omtaler som Den udelte kirke. Som kjent ble storkirken delt i to deler  i 1054, og man begynner først da å tale om Vestkirken - det vil si Den romersk-katolske kirke og Østkirken - det vil si Den ortodoke kirke. Til belgrepet Østkirken hører også Den koptiske og de orientalske kirkene.

I 1453 erobret så den ottomanske sultan Mehmet II det kristne Konstantinopel og det største trofeet for sultanen var kronjuvelen Hagia Sofia. Overtagelsen av denne kirken pg den senere konverteringen av den til en moske, fremsto som Islams seier over den kristne tro. Så når Erdogan åpnet Hagia Sofia igjen i går nøyaktig klokken 1453 for muslimsk bønn var det på ingen måter tilfeldig. Det skulle sende et kraftig signal, ikke bare til Tyrkias muslimer, om at Erdogan er en slagkraftig president som mener det han sier, men til alle verdens muslimer at vi her har å gjøre med en som vil erobre verden for Islam.  Erdogan fremstår som en ny sultan Mehmet.

At dette skjer akkurat nå er heller ikke tilfeldig. I flere år har president Erdogans mest konservative og religiøse tilhengere presset på for å få dette mest kjente landemerket i Istanbul konvertert fra museum til moske igjen. Men det er først nå det ble mulig, etter nedkjempelsen av IS. Erdogan hadde en ryddejobb først, slik at det er ham, og ikke en islamist fra IS, men Erdogan som kan fremstå som en ny sultan for et islamistisk kalifat. Så sent som i fjor sa nemlig Erdogan nei til å gjøre dette. Men nå var tiden inne 89 år etter at Hagia Sofia ble omgjort til museum. Og det er altså ikke det at Istanbul mangler moskeer som gjør dette. Byen er full av dem, og ved siden av Hagia Sofia ble det nylig reist en splitter ny moske: Camica. Den har plass til ikke mindre enn 63.000 mennesker.

Omgjøringen av Hagia Sofia er ledd i en mye større plan for Erdogan. Ambisjonene er tydelige: et nytt islamsk kafifat, fra Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem til Al-Andalus, det vil si en muslimsk gjenerobring av Spania. For islamistene er dette 'det tapte kongeriket', det vil si det islamske storriket som i 700 år okkuperte Spania, pluss hele Nord-Afrika og Midt-Østen inkludert. I et slikt islamsk kalifat er det selvsagt ikke plass for Israel. Ksmpen om Jerusalem, som profeten Sakarja profeterte om, har for lengst begynt.

Ingen kommentarer: