søndag, juli 05, 2020

Sterke jødiske reaksjoner på utspill fra Vatikanet

Det har vakt sterke reaksjoner hos jøder verden over at Vatikanet tirsdag denne uken gikk til det uvanlige skrittet å innkalte både den amerikanske og israelske ambassadøren, for å uttrykke sin bekymring over Israels plan om å annektere deler av den såkalte Vestbredden.

Det jødene reagerer sterkt på er at dette kommer fra Den romersk-katolske kirke, med sin mørke historie fra 2.verdenskrig med hensyn til støtte til nazi-regimet.

Møtet fant sted onsdag, og Vatikanet stilte med sin toppdiplomat, kardinal Pietro Parolin, som også er generalsekretær for Vatikanstaten.

Jeg lar Michael Freud gi uttrykk for sine følelser, her i min oversettelse:

'Så Vatikanet, som har brukt de siste 2000 årene på å forfølge, demonisere, plage og plyndre jødene, har chutzpah til å preke til Israel og kritisere den jødiske staten for å ta tilbake Judea og Samaria, vår sivilisasjons kjerneområde. Gitt deres historie, deres taushet under Holocaust og den hjelpen de ga krigsforbrytere fra nazi-regimet til å flykte til Sør-Amerika etter krigen, så er Den romersk-katolske kirke ikke i noen posisjon til å belære Israel. Hvis det virkelig skulle være noe, så skulle de ha gått ned på sine knær og brukt de neste 2000 årene på å trygle om tilgivelse for hva de har gjort mot vårt folk.'

Chutzpah er et uttrykk jødene bruker om ekstrem selvtillit.

Billedtekst: Adolf Hitler hilser på høytstående representanter for Den romersk-katolske kirke.

Ingen kommentarer: