søndag, juli 05, 2020

Om å ta vare på den fagre skatt

Jeg våkner med disse ordene i dag: 'Ta vare på den fagre skatt som er betrodd deg, ved Den Hellige Ånd som bor i oss.' 2.Tim 1,14.

Det er noe som er betrodd oss, noe vi har fått overlevert, noe vi sjkal ta vare på. Det er faktisk opp til oss om dette apostelen kaller 'den fagre skatt' skal bli bevart. Hva er dette fagre som må bevares? Det er den overleverte apostoliske troen. Det ser vi av sammenhengen dette ordet står i, versene 8-14.  Ta gjerne frem Bibelen din slik at du selv kan lese disse ordene. I vers 12 skriver han også om denne skatten: 'For jeg vet hvem jeg tror på, og jeg er viss på at han er mektig til å bevare den skatt som er betrodd meg, til dagen kommer.'

Jeg ber om at jeg ikke må svikte når det gjelder, for det er mye som står på spill, men at jeg skal finnes tro mot denne fagre skatten så lenge jeg lever.

Vi må se til at den kristne tro blir bevart ren og at falske og forførende tanker ikke må få slippe til. Det betyr at det er visse kristne grunnsannheter som må holdes intakt. En av disse, og kanskje den aller viktigste av dem, er en tidlig kristen trosbekjennelse:

"Jesus Kristus er Herre!" Fil 2,11

'Enhver teologi som forsøker å fjerne Kristus fra førsteplassen eller fra han enestående plass i åpenbarings- og frelsesplanen, er nødvendigvis vranglære. Den kristne menighet må alltid holde fast på sin bekjennelse, men denne bekjennelse må være troen på Jesus Kristus.' (William Barclay: Min daglige Studiebibel. Paulus' brev til Timoteus/Titus/Filemon. Ansgar forlag 1990, side 179)

Denne bekjennelsen får konsekvenser for hele vårt liv på alle livets områder: Jesus Kristus er Herre!

Vi lever i en tid med store endringer, og massiv påvirkning. Da gjelder det å holde stø kurs. Ikke kaste overbord det kirken alltid har bekjent, med grunnlag i Guds ord , fordi mennesket i sitt hybris, sitt overmot, tror de vet bedre og er mer opplyste enn Jesus og hans apostler. Men det koster. Er vi vi villige til å bære omkostningene og betale prisen?

Det er ikke opp til oss å velge hva som er den overleverte apostoliske troen. Den er nedfelt i evangeliene og brevene, og er endelig. Om den passer inn i det moderene samfunnet, er ikke en aktuell problemstilling, for den som har Jesus som Herre og vil være tro og forbli tro til døden.

Ingen kommentarer: