lørdag, mai 23, 2009

En russisk starets - fader Nikolaij Gurianov, del 1



Russland har vært velsignet med mange såkalte "staretser", eller åndelige veiledere med karismatiske gaver. En av dem var fader Nikolaij Gurianov. Om tre dager ville det ha vært 100 år siden han ble født. Han ble nemlig født, 26. mai 1909 i landsbyen Chudskie, som ligger i St. Petersburg distriktet. Han døde 24.august 2002, 92 år gammel. Særlig i den siste delen av hans liv, kom mange pilegrimmer til ham for å søke hans råd. Ikke bare fra Russland, men fra store deler av verden. Han talte ofte profetisk, og nådegaven "kunnskapsord ved Ånden" fungerte sterkt i hans liv. Dette ble da også til stor hjelp for dem som kom til ham. Fader Nikolaij levde i svært enkle kår, og holdt seg stort sett i den lille bønnekoia si. Her levde han i bønn, og mange kan fortelle om forunderlige bønnesvar som de opplevde etter å ha vært i kontakt med fader Nikolaij.

Allerede i sin tidlige barndom ble fader Nikolaij altergutt. I 1926 fullførte han en eksamen i pedagogikk ved Leningrad Instituttet, og i årene 1929-31 underviste han i matematikk, fysikk og biologi. I 1932 ble han arrestert, og satt først fengslet i Leningrad, senere ble han overført til en konsentrasjonsleir nær Kiev i Ukrania. Årsaken var at han hadde protestert mot at myndighetene ville stenge en rekke kirker. I syv år oppholdt fader Nikolaij seg i fangeleiren, under umenneskelige forhold. Men her var han til stor hjelp for mange av de andre fangene.

Da den andre verdenskrigen kom ble ikke fader Nikolaij utkommandert. Hans føtter var mer eller mindre ødelagt på grunn av mishandlingen i fangeleiren. Han ble sendt i eksil til Litauen, og det var her han tok sine teologiske studier. To år senere ble han ordinert som prest i Latvia, i den ortodokse katedralen i Riga. Han var prest ved ulike kirker, før han i 1958 ble sendt til Pskov, som ligger sør for St.Petersburg. Her tilbrakte han de neste 44 årene i prestetjeneste.

Det var i Pskov at han skulle bli kjent som Batiushka Nikolai, staretsen av Zalit Island. Når det kommunistiske regimet falt i grus, trådte fader Nikolaij inn i denne tjenesten som en elsket åndelig veileder. Mange mennesker kom nå til tro, og i fader Nikolaij fant de en person som virkelig levde det kristne livet i praksis. Derfor kom de til ham med hverdagslivets små og store problemer, for at han skulle be for dem, og velsigne dem.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: