tirsdag, mai 19, 2009

Frank Mangs - evangelisten som fikk lede tusenvis av mennesker til Jesus, del 2



Kvevlax. Ordet dufter vekkelse. Den unge Frank Mangs griper en hel bygd med sin forkynnelse. Mennesker får sine liv radikalt forandret. På kjøkkenet, i stallen, på låven og langs veiene kommer mennesker i syndenød, faller på sine knær og bønnfaller Gud om tilgivelse og nåde.

Her er en typisk hendelse. Vi skriver begynnelsen på 1920-tallet. En kveld er folk på vei hjem fra misjonshuset. To idrettsmenn kommer løpende bortover veien. Om de kunne få snakke med Mangs? De vil møte Gud! Så bøyer ungdommene og Mangs sine knær i snøslapsen på byveien. Flere og flere følger deres eksempel. En av de som blir omvendt under denne vekkelsen var Alwer Sundell, kjent i hele det svensktalende Finland som en kulturpersonlighet, fredsforkjemper og rikdagsmann:

"Jeg var 14 år da vekkelsen brøt løs," forteller han: "Frank Mangs kom - høy, mørk og stilig, med glød i sinnet. Det fantes ikke slingringsmonn i forkynnelsen. Det var tvert imot en ufravikelig nødvendighet å ta en beslutning for Kristus og bli hans etterfølger. Tanken på at jeg måtte komme til en avgjørelse, modnet mer og mer fram i meg. Vi bøyde våre knær ved en trebenk, og det ble et avgjørelsens øyeblikk for meg. Den kvelden gikk jeg hjem lykkelig og glad. To av mine søsken tok en personlig avgjørelse under denne vekkelsen. Alt dette bidrar til at jeg har en spesiell kjærlighet til Frank Mangs og Kvevlax-vekkelsen," forteller Sundell.

Det som særpreger Mangs disse første årene som evangelist er hans folkelighet kombinert med et radikalt budskap. Han er intensiv, hans prekener utfordrende, det er mye sang - og Mangs synger selv, og det er ettermøter som han leder.

Men Kvevlax-vekkelsen har sin pris. Mangs sliter seg ut. I åtte måneder er han syk.

Høsten 1921 blir Frank Mangs innbudt å holde en møtesserie i Andreaskyrkan sammen med den unge evangelisten Ragnar Beitholz. Pingstkyrkan arrangerte også møter med Frank ,bl.a. en i en av byens størsta kinoer. Mennesker som aldri pleide å sette sine bein i noen kirke kom. Vekkelsesmøtene fortsatte hele vinteren.

(fortsettes)

2 kommentarer:

leins sa...

Hei Bjørn Olav.
Takk at du børster støvet av Frank Mangs, kanskje den største vekkelsesevagelist i Norden i forrige århundre.

Og takk for alle nytt fra hans liv, det du deler med oss.

Ser fram med glede til fortsettelsen.

Ha en god dag og Guds velsignelse over din gjerning.

Bjørn Olav sa...

Guds rike velsignelse ønskes deg også, leins!